Marian Pavel, candidatul PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean: O să demonstrez că sunt un om de cuvânt şi că se poate face politică ţinându-ţi cuvântul! Ialomiţa a crescut din punct de vedere administrativ şi generează un potenţial de dezvoltare economică fără precedent!

0

Candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa încheie campania electorală fără ranchiună şi cu încredere că electoratul va aprecia în cunoştinţă de cauză pe cine votează. Marian Pavel spune că pentru funcţia de primar va conta mai mult candidatul decât partidul, dar că pentru preşedinţia Consiliului Judeţean votul va fi majoritar politic. Cum principalele coordonate de campanie au fost între buni şi răi, între est şi vest, cu accent pe „greaua moştenire” a administraţiilor anterioare, acest interviu urmăreşte un dialog despre prezentul şi viitorul judeţului Ialomiţa.

– Cât de în urma altor judeţe este Ialomiţa?
Marian Pavel: „Depinde din ce punct de vedere privim. Dacă analizăm din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii, Ialomiţa s-a dezvoltat. Din punct de vedere economic, putem spune că judeţul a rămas în urmă. Dar, în toată perioada asta, echipa PSD care a condus Consiliul Judeţean a implementat proiecte cu finanţare judeţeană, naţională şi europeană. Amintesc de faimosul program PNDL, implementat de Guvernele PSD, care are o valoare de peste 800 de milioane în Ialomiţa. Cu siguranţă judeţul s-a dezvoltat. Sunt în campanie şi merg în fiecare localitate din judeţ. Nu pot să nu observ transformarea radicală produsă în satul ialomiţean: ne plimbăm pe asfalt şi mergem în localităţi în care există apă curentă şi canalizare. Eu fac politică de 20 de ani, iar în momentul în care aveai la capitolul investiţii la bugetul local două-trei miliarde de lei vechi, ţi se părea că ai o sumă extraordinar de mare. Astăzi, în fiecare localitate din Ialomiţa s-au investit între 50 şi peste 300 de miliarde de lei prin acest program de dezvoltare locală. Însă, indiferent de finanţarea pe care o primeşti de la Guvernul României, punctual, pentru un drum sau un pod, viziunea mea este să ne dezvoltăm prin noi înşine şi singura şansă este să avem predictibilitate, să ştim pe ce buget ne bazăm peste 2, peste 5, peste 10 ani. Cum putem face asta? Atrăgând investitori în judeţul Ialomiţa. Eu când am ajuns primar la Gheorghe Lazăr, comuna era pe antepenultimul loc la venituri proprii. Când am plecat în parlament, ajunsese pe locul 5. Pentru că am fost cu jalba în proţap, m-am dus cu traista în mână în Olanda, în Bucureşti, peste tot şi am încercat să aduc investitori aici. Nu mulţi, dar diferenţa a fost foarte mare, pentru că s-au făcut investiţii de peste 20 de milioane de euro pe raza localităţii. Şi este firesc să fie aşa, să ţii cu localitatea ta. De aceea, pe mine mă interesează cât mai multe parcuri industriale în judeţul Ialomiţa, am vorbit foarte mult despre potenţialul extraordinar pe care îl are municipiul Feteşti. Metaforic vorbind, cade Autostrada peste Feteşti. Este cel mai mare nod rutier din Ialomiţa, este cel mai important nod feroviar din Ialomiţa, putem dezvolta capacitatea de cale navigabilă a braţului Borcea, la Feteşti. O investiţie în Feteşti înseamnă că eşti la o oră şi jumătate de Bucureşti, adică de consumul intern, eşti la o oră jumătate de ceea ce înseamnă export, adică de Portul Constanţa. Sunt aspecte importante şi trebuie să identificăm un teren unde să putem dezvolta astfel de proiecte. Din păcate, fosta administraţie liberală de la Feteşti nu a lăsat un metru pătrat de teren în administrarea primăriei. Trebuie identificat un teren, pe care să-l cumpărăm, până la urmă, şi să facem un parc industrial ca cel din jurul Ploieştiului, care să aducă venituri şi să genereze dezvoltare economică.”

– Şi totuşi, se spune că suntem în urma Călăraşiului, că Ialomiţa a gonit investitorii…
Marian Pavel: „Nu m-am ferit niciodată să vorbesc despre greşelile Partidului Social Democrat, chiar dacă astăzi îmi sunt mie imputate. Eu ştiu că decontez tot ce au făcut sau nu au făcut cei dinaintea mea, dar vă dau un barometru, piaţa imobiliară: uitaţi-vă la preţurile apartamentelor din Slobozia şi la preţurile apartamentelor din Călăraşi. Eu vă spun că din punct de vedere administrativ şi chiar economic, Slobozia şi Ialomiţa sunt peste Călăraşi. Noi chiar urmărim dezvoltarea şi de aceea venim cu proiecte, cum este cel de dezvoltare urbană în Slobozia, pe care l-am lansat în dezbatere publică şi care generează discuţii constructive. Eu cred că dezbaterea publică şi consultarea cetăţenilor sunt importante. Şi din nou fac apel la experienţa mea de primar, când discutam cu oamenii şi aveam cele mai bune soluţii. Acest drum care iese din Gheorghe Lazăr direct în DN, pe lângă Iezer şi scurtează cu 6 km drumul până la Slobozia, e un proiect identificat în urma discuţiilor cu cetăţenii, care mi-au spus cum se duceau ei cu căruţa la oraş pe un drum comunal. Şi aşa s-a asfaltat şi a ajuns o rută importantă pentru comunitate.”

– Apropo de trafic, un reproş major către PSD şi Consiliul Judeţean Ialomiţa l-a reprezentat şi încă îl reprezintă „bariera de la Drajna”, deşi se află pe terenul administrativ al Călăraşiului…
Marian Pavel: „Dar nu are nicio legătură cu Consiliile judeţene din Călăraşi sau din Ialomiţa, ci ţine de Administraţia Drumurilor Naţionale. E o investiţie pe care fiecare dintre noi, când am fost la guvernare, am încercat să o demarăm. Faptul că PSD a demarat proiectul, că am făcut studiul de prefezabilitate, este un lucru foarte bun. Dacă cei de la PNL continuă, eu felicit lucrul acesta şi aştept să văd că în sfârşit peste acea linie de cale ferată apare o cocoaşă, că asta e, o cocoaşă de trecere, necesară nu doar pentru noi ci pentru toată Moldova care tranzitează zona. Important este să se facă, nu cine îşi asumă meritele. Oricum, cetăţenii ştiu să facă diferenţa. Ne-am întâlnit cu ei pe stradă şi ne-au spus când le-a fost lor mai bine. Când am redus TVA –ul la alimente, când am mărit salariile medicilor, ale profesorilor, am dat deduceri celor din construcţii, am crescut salariul minim, şi am avut şi creştere economică. Oamenii au simţit pe pielea lor fiecare Guvernare şi vor vota în cunoştinţă de cauză.”

– Mizaţi pe oameni, deşi la nivel naţional se dau mesaje pentru un vot negativ. Credeţi că măsura va învinge veninul?
Marian Pavel: „Da! În perioada campaniei electorale am discutat cu mulţi oameni şi am văzut 3 categorii de votanţi ai Partidul Social Democrat: cei care ne votează pentru că au încredere în primarul lor sau în candidatul pe care îl avem acolo, cei care ne votează pentru că mă cunosc pe mine sau pe cei din echipa mea, sunt mai puţini la număr, adevărat, şi cei care ne votează pentru că sunt PSD-işti şi pe ei nu-i interesează cine candidează de la PSD, ci votează pentru că au încredere în acest partid, pentru că măsurile pe care noi le-am luat le-au generat lor bine sau le-au îndulcit viaţa. Tuşa de uninominal la Consiliul Judeţean nu este foarte pronunţată. Uninominalul adevărat este la Primărie. Şi sunt multe localităţi în care lupta se dă direct între doar două partide: PSD şi PNL. Nu există altceva. Vă dau exemple: Vlădeni, Sudiţi… Şi cu cât se apropie ziua alegerilor, candidaţii se duc în scorul partidelor. E un calcul matematic, iar la acest moment vă spun că PSD are în Ialomiţa 45%.”

– Şi cu cine veţi face majoritate în Consiliul Judeţean?
Marian Pavel: „La nivel naţional există o înţelegere cu PRO România. Dar eu nu exclud nicio colaborare cu nici un partid politic din Ialomiţa atâta timp cât este în interesul cetăţenilor. Şi nu spun vorbe mari. Am spus că vreau să demonstrez că se poate face politică ţinându-ţi cuvântul, iar eu sunt genul de om care-şi ţine cuvântul!”

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.