Diferența care vorbește atunci când vine vorba de prețurile apartamentelor vă poate scăpa din ochi atunci când vă concentrați pe o singură categorie de proprietăți.
„Cumperi mai mult, plătești mai puțin”. Când spunem aceste cuvinte ne referim strict la raportul calitate-cantitate, pentru a-l alege pec el mai favorabil, și nu la valoarea totală de achiziție. Este ciudat să ne gândim că poți achiziționa ceva într-o cantitate mare și totuși să plătești puțin, dar acest lucru este posibil atunci când produsul cumpărat este de caliatete slabă. Principiul acestui raport este împrumutat din marketing și des întâlnit în tranzacțiile de imobiliare. . Din punctul de vedere al prețului cerut pe metru pătrat util, garsonierele sunt mai scumpe decât toate celelalte tipuri de apartamente vechi în majoritatea marilor orașe. La polul opus, unitățile locative cu patru camere sunt, dimpotrivă, cele mai accesibile.
București :
Vorbind de luna iulie a acestui an, diferența dintre prețul mediu pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi și cel solicitat pentru un apartament cu patru camere era, în București, de aproape 18%. Un apartament cu o singură cameră se găsea la prețul de 1.367 euro pe metru pătrat, iar una cu 4 camere la prețul de 1.122 de euro pe metru pătrat. . Apartamentele cu două și trei camere se află între aceste două extreme, cu valori medii de listare de 1.287 și, respectiv, 1.212 euro pe metru pătrat.
Bucureștiul se prezintă cu o maximă de 3,8 milioane de euro. Vorbim despre un penthouse din zona Primăverii, cu 2 nivele și 7 camere, la care se adaugă și dependințe. Suprafața sa este de 450 de metri pătrați, dar luând în calcul și terasele, ne referim la 650 de metri pătrați construiți. De asemenea, proprietarul beneficiază de trei locuri de parcare în subteran și o magazie pentru depozitarea altor bunuri.
Al doilea după cifrele de 3,8 milioane de euro este penthouse-ul din Zona Herăstrău- Șoseaua Nordului, care poate fi cumpărăt cu suma de 3,15 milioane de euro. Se prezintă cu 5 camere întinse pe 410 metri pătrați, aflându-se la ultimul etaj (al șaselea), al unui bloc finisat acum 11 ani. O altă facilitate care vine odată cu domicilierea în această proprietată este priveliște spre parcul Herăstrău, la care se adaugă cu home-cinema, bar, jacuzzi, terasă interioară (amplasată în mijlocul apartamentului) etc.
Pentru a vedea ofertele de apartamentele de vânzare București, accesează site-ul Flatfy, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.
Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului . Incă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil .
Zona parcului Herăstrău ne face cunoștință cu un alt penthouse, vândul cu 2,49 milioane de euro (+TVA), parte dintr-un bloc finalizat în 2015. În 340 de metri pătrați sunt organizate două etaje cu cinci camere (plus dependințe). La acestea se adaugă două terase de 90 de metri pătrați la ultimul etaj. De asemenea, proprietarul are la dispoziție două locuri de parcare în subteran.
Brașov :
În orașul de la poalele Tâmpei, o garsonieră era, raportat la prețul mediu pe metru pătrat util, cu circa 20% mai scumpă decât o unitate locativă cu patru camere: dacă cea dintâi avea o valoare medie de listare de 1.201 euro pe metru pătrat, cea din urmă putea fi achiziționată cu 960 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, vânzătorii de apartamente cu două camere ridicau prețurile la o medie de 1.141 de euro pe mtetru pătrat, iar tranzacția pentru un imobil de 3 camere se încheia la prețul de 1.058 de euro pe metru pătrat.
Cluj-Napoca:
18% este procentul care ne indica diferența dintre cele mai scumpe și cele mai ieftine prețuri cu care se vând locuințele din capitala Transilvaniei. Cu 1.721 de euro pe metru pătrat util se vindea o garsonieră, în timp ce un apartament cu patru camere se găsea doar începând cu prețul de 1.409 euro pe metru pătrat util. Locuințele bicamerale din blocurile vechi se situau pe locul al doilea în clasamentul prețurilor, cu 1.627 de euro pe metru pătrat, fiind urmate de cele tricamerale, cu 1.580 de euro pe metru pătrat.
Constanța :
În acest caz, nu garsonierele sunt cele mai scumpe raportat la metrul pătrat util. Luna trecută, ele costau 1.167 de euro pe metru pătrat util, în timp ce locuințele bicamerale erau puțin mai scumpe, atingand 1.173 de euro pe metru pătrat util. Între acestea și locuințele de patru camere, găsite la prețul de 1.061, se cunoaște o diferență de 9,5% – cea mai mică dintre marile centre regionale analizate. Apartamentele de trei camere atingeau în medie 1.118 euro pe metru pătrat.
Constanța este singurul dintre șase mari centre regionale în care diferența de preț între cele mai scumpe și cele mai ieftine tipuri de apartamente coboară la sub 10%
Iași:
În capitala Moldovei, ecartul de preț dintre o garsonieră și un apartament cu patru camere se situa, luna trecută, la 14,5%: dacă cea dintâi putea fi achiziționată cu 1.082 de euro pe metru pătrat util, cel din urmă avea o valoare medie de listare de 925 de euro pe metru pătrat. În vreme ce un apartament bicameral costa 1.024 de euro pe metru pătrat, unul tricameral cobora sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat, situându-se, mai exact, la 993 de euro pe metru pătrat.
Timișoara :
Timișoara conduce în cursa diferențelor de preț dintre o garsonieră și un apartament cu patru camere, și anume 21,4%. Standardele proprietarilor de apartamente de o cameră atingeau suma de 1.369 de euro pe metru pătrat util, iar cele ale proprietarelor de partamente cu patru camere doar suma de 1.079 de euro pe metru pătrat. La fel ca în majoritatea marilor orașe analizate, unitățile locative cu două și trei camere se situează între cele două extreme, cu valori medii de 1.264 și, respectiv, 1.163 de euro pe metru pătrat util.
De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.