2.000 de euro, leafa unui mediator şcolar pentru rromi

0

Un mediator şcolar ce va fi angajat la o unitate de învăţământ cu mulţi elevi de etnie rromă din Urziceni va ajunge să câştige mai mult decât primarul municipiului.

Culmea, cel care a propus o cheltuială lunară brută de 7.200 lei pentru mediatorul şcolar a fost chiar edilul liberal Constantin Sava, care nu a uitat că în campania electorală rromii cu drept de vot l-au sprijinit şi i-au făcut campanie electorală. Chiar dacă aleşii locali PDL s-au împotrivit risipei bugetare şi au atras atenţia că salariul este unul nejustificat de mare, în cele din urmă s-a decis prin vot ca suma acordată până la sfârşitul anului pentru retribuţie să fie de 37.000 lei. Prevăzător, primarul Sava a introdus în bugetul pentru anul viitor suma de 90.000 lei pentru plata omului ce va avea ca sarcină să-i convingă pe părinţii micuţilor de etnie rromă să nu renunţe la educaţie şi să vină în mod frecvent la şcoală.

Plată mascată !??

Opozanţii primarului au susţinut că în spatele salariului dolofan se ascunde o plată mascată pentru serviciile făcute la alegerile locale din iunie 2008, lăsând de înţeles că viitorul mediator va semna pentru toţi banii dar o parte din leafă va ajunge în alte buzunare.
„M-am opus şi în comisia de specialitate dar şi în plen considerând că este aiurea să aloci 7.200 de lei lunar pentru plata unui mediator şcolar. Mi se pare o bătaie de joc pentru cei care contribuie cu taxe şi impozite locale la bugetul municipiului să cheltuieşti în acest mod banii.”, spune Dora Cişmaşu, consilier PDL, cea care a susţinut utilitatea mediatorului şcolar pentru rromi dar care a considerat nejustificat de mare efortul bugetar pentru plata acestuia. Tot la propunerea primarului, rromilor li se vor construi locuinţe sociale, chiar dacă nu a fost încă identificat terenul pentru amplasamentul blocului şi nici nu s-a alocat vreo sumă pentru achiziţia lui, o promisiune fără acoperire la acest moment. „Se vor organiza periodic activităţi culturale, activităţi specifice etniei rrome organizate de şcoli şi licee, cum ar fi spectacole şi baluri ţigăneşti.”, a adăugat primarul Constantin Sava, reales graţie voturilor acordate de importanta etnie rromă din municipiu. Tot rromilor li s-a garantat că din bugetul municipiului se vor achita bani pentru serbarea Zilei Internaţionale a Rromilor, extinderea reţelei de alimentare cu gaz metan în cartierul Catanga şi angajarea unui mediator sanitar care să le dea sfaturi de igienă corporală şi prim ajutor în cazul unor forme uşoare de boală.

Scandal pentru bani după primul tur

Imediat după primul tur al alegerilor locale prin oraş a circulat informaţia că primarul Constantin Sava a fost ameninţat de anumiţi indivizi să le plătească votul favorabil acordat la primul tur de scrutin. Enervaţi că liberalul din fruntea Primăriei le-a reproşat că nu achită nimic decât după turul al doilea, după ce iese primar, unii dintre ei au vrut să-i acorde primarului o corecţie fizică pentru a-i fi învăţătură de minte. În cele din urmă, promisiunile de plată au fost acceptate şi chiar în duminica turului al doilea pentru alegerea primarului un grup de tineri rromi nerăbdători l-au asaltat pe Sava chiar în faţa Primăriei, cerându-i vehement să-i plătească pentru că l-au votat!

Petronel Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.