25 mai – termenul de raportare la fisc pentru fermieri

0

nicolae sitaru

Micii fermieri, care-şi lucrează singuri pământul, au obligaţia declarării la fisc a planului de culturi şi efectivelor de animale pe care le deţin. Ei vor plăti apoi taxe statului, corespunzătoare normelor de venit estimate.
Directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Ialomiţa, a precizat în cadrul emisiunii Agenda Publică termenele şi condiţiile de impozitare a activităţii fermelor de familie. Gheorghe Dorobăţ spune că pentru un hectar cultivat cu grâu, în plus faţă de cele două exceptate de la impozitare, norma de venit este de 800 de lei, din care fermierul va plăti statului 16% din această sumă ca impozit şi 5,5% la sănătate.
În cazul fermelor mici, de familie, împărţirea planului de culturi în suprafeţe de câte 2 hectare ar putea fi în opinia reprezentanţilor fiscului o soluţie de evitare a impozitului agricol pe venit.
Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, Nicolae Sitaru, apreciază însă că legea descurajează munca şi iniţiativa la nivelul gospodăriilor familiale, în loc să încurajeze dezvoltarea acestora ca sursă de existenţă.
Termenul de declarare a animalelor şi înregistrarea planului de culturi la Direcţiile de Finanţe este 25 mai, iar plata taxelor se va realiza în două tranşe egale la 25 octombrie şi 15 decembrie.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.