96.500 pui de carne omorâţi din cauza pseudopestei aviare

0

_DSC0204

Pseudopesta aviară a făcut ravagii într-o fermă de păsări din judeţ! 96.500 de pui de carne au fost omorâţi ca urmare a îmbolnăvirii cu Newcastle. Focarul este la Smirna, iar în localităţile din jur se impun măsuri speciale de protecţie. Mai grav este că de la sesizarea bolii până la confirmarea diagnosticului, reprezentanţii societăţii au ignorat indicaţiile medicilor sanitar veterinari şi au scos din fermă peste 30.000 de pui pe care i-au trimis către un abator din judeţul Vaslui, fără documente care să ateste sănătatea păsărilor. Transportul ilegal a fost semnalat către poliţie, ferma din Ialomiţa amendată cu 20.000 lei, iar abatorul unde puii au fost sacrificaţi pentru a fi puşi în circuitul comercial cu 60.000 lei.  
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Ialomiţa, Mihai Puia, a declarat pentru Radio CAMPUS că boala în efectivele de păsări a intrat ca urmare a lipsei protectiei imunologice.
Pe lângă măsurile stricte din zona de focar, pe o rază de 10 Km se interzic târgurile şi expoziţiile de păsări, iar gospodarii sunt sfătuiţi să-şi ţină găinile închise pentru a evita îmbolnăvirea.
Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle reprezintă una dintre cele mai grave boli infecţioase şi contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.
Perioada de incubaţie variază între 2-14 zile, fiind, în medie, cu 4-6 zile, mai scurtă la pui decât la găinile adulte.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.