Monţiunea de cenzură la modificările aduse codului muncii se va petrece astăzi după un scenariu verificat, fără şanse de trecere.
Preşedintele PSD a declarat la întâlnirea politică de la Amara că probabilitatea ca Guvernul condus de Emil Boc să cadă este acum mai mare, dar insuficientă. Victor Ponta incriminează însă atitudinea parlamentarilor PDL care acceptă să facă figuraţie, cuminţi în bănci, fără a ieşi la vot, chiar şi împotriva moţiunii de cenzură.
Şi deputatul Cristina Pocora reclamă strategia coaliţiei de Guvernământ privind abţinerea de la votul moţiunii.
Parlamentarul liberal de Ialomiţa spune că blocarea în fotolii a reprezentanţilor PDL-UDMR-UNPR şi Minorităţi va evidenţia tocmai lipsa de susţinere a actualului guvern. Pentru susţinerea moţiunii de cenzură, câteva mii de sindicalişti din ţară şi-au anunţat prezenţa la Bucureşti, pentru proteste în faţa Parlamentului.
Moţiunea de cenzură pe codul muncii este a 8-a încercare a opoziţiei de răsturnare a Guvernului. Actualul cabinet a adoptat prin asumarea răspunderii 12 acte normative.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro
Peste cca 2 ore se va supune la vot motiunea de cenzura „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate”. Parlamentarii din arcul guvernamental sfideaza din nou principiile democratice si prevederile Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, anuntand ca vor fi prezenti in sala dar ca nu vor vota.
Se pune firesc intrebarea daca un parlamentar prezent in sala la votarea unei motiuni de cenzura poate sa nu voteze. Raspunsul este NU si iata de ce.
Conform art. 34 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, adoptarea unei moţiuni de cenzură este supusa procedurii votului secret prin bile.
Votul prin bile este reglementat de art. 36 din regulament:
Art. 36. – Votul prin bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui care conduce lucrările şedinţei comune se aşază o urnă albă şi alta neagră. Deputaţii şi senatorii vin pe rând la urne, după ce primesc de la secretari câte două bile, una albă şi una neagră, şi le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot “pentru”, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot “contra”.
Oricarei proceduri de vot din cuprinsul Sectiunii a 5-a – Procedura de vot din regulamentul sedintelor comune i se aplica prevederile art. 40:
Art. 40. – În caz de paritate de voturi, votul preşedintelui care conduce lucrările şedinţei comune este decisiv.
Preşedinţii celor două Camere îşi exercită votul după exprimarea voinţei tuturor deputaţilor şi senatorilor.
Prin urmare, formularile “Deputaţii şi senatorii vin pe rând la urne”si “după exprimarea voinţei tuturor deputaţilor şi senatorilor”exclud posibilitatea deputatilor si senatorilor prezenti in sala de a nu vota. A nu vota desi fiind prezent in sala si a vota cu bilele la vedere desi, in cazul motiunii de cenzura, votul este secret, prin bile, reprezinta incalcarea Regulamentului sedintelor comune.
Sunt curios ce solutii s-ar putea gasi in regulamentul sedintelor comune daca niciunul dintre deputatii si senatorii prezenti in sala nu ar vota motiunea de cenzura.
Si tot din curiozitate ma intreb daca este legal ca, in cazul scrutinului pentru alegerile parlamentate, alegatorii sa prezinte din proprie initiativa, nefiind interzis expres de lege, buletinul de vot pentru a se vedea cu cine a votat.
deci aia nu au voie sa voteze in parlament, pt ca asa zice „unu”, si ei se gandesc sa introduca „votul obligatoriu” la populatie.
mai bine s-ar gandi sa introduca votul obligatoriu la ei, pt ca sunt platiti pt asta.
voi va dati seama ca „oamenii” astia ne „conduc” tara?