Agenţiile statului iau măsuri pentru descurajarea profitorilor sociali

0

Implementarea unui sistem electronic la nivelul Agenţiei Judeţene pentru prestaţii sociale Ialomiţa a scos la iveală cum părinţi divortaţi, cu domicilii în judeţe diferite, primesc amândoi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau alocaţie de stat.

Evidenţa electronică unitară la nivelul ţării permite depistarea fraudelor, prin alocarea aceloraşi drepturi, aceleiaşi persoane, în mai multe judeţe.

Noul sistem informatic de administrare a  prestaţiilor sociale, gestionează alocaţiile de sprijin în cadrul aceleiaşi familii, şi nu separat, cum se întâmpla până acum. În cazul unor suprapuneri, programul suspendă dreptul la prestaţie până la  clarificarea şi întregirea dosarului de familie, pe acelaşi reprezentant legal sau pe acelaşi domiciliu.

Trecerea de la un program informatic local la unul naţional, unitar, de gestionare a prestaţiilor sociale, a condus la transferul unor date  eronate. În această situaţie se suspendă temporar dreptul la alocaţie, până la clarificarea situaţiei.

Preluarea în septembrie a restanţelor la plata alocaţiei de stat, a indemnizaţiei de creştere a copilului plătite şi în luna august a impus suspendarea  prestaţiei pentru luna aceasta, pentru a clarifica situaţia şi a nu se creea debite.

Toate prestaţiile sociale vor fi acordate retroactiv, iar beneficiarii sunt rugaţi să acorde sprijin, prin clarificarea propriilor lor situaţii familiale, în cazul în care în luna septembrie nu vor primi alocaţiile şi indemnizaţiile cuvenite.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.