Ajutor de înmormantare

1

Pentru a ajuta economia ţării, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care, în anumite condiţii, angajatorii beneficiază de scutiri la plată, iar angajaţii pot beneficia de şomaj tehnic.

Juristul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa, Aura Dobrin, precizează că potrivit actului normativ, dacă angajatorii îşi întrerup temporar activitatea, contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate, iar plata se face la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Pentru a uşura şi mai mult munca agenţilor economici, a fost modificat şi  programul informatic de depunere a declaraţiilor lunare, unde se precizează dacă angajaţii sunt plătiţi cu 75% din salariul de bază.

Elena Oancea

1 comentariu

 1. Concomitent, iata ce publica ,,Romania libera”: ,,Geoana a cheltuit 58.450 lei pentru “cazuri sociale”, Anastase a dat aproape 180.000 lei tot pentru acelasi lucru. CSM si Presedintia beneficiaza de sume mai mari decat Parlamentul.
  Provocat de solicitarea expresa a unui senator PDL, Mircea Geoana a dat ieri amanunte despre cum a cheltuit in 2009 banii din fondul aflat la dispozitia sa, prin lege ca presedinte al Senatului. Dar situatia seamana izbitor cu cea de la Camera Deputatilor. Astfel al doilea si al treilea om in stat, Mircea Geoana si Roberta Anastase, au alocat in 2009 mai bine de jumatate din fondurile la dispozitia lor ca presedinti ai celor doua Camere angajatilor bolnavi sau “care au avut un necaz in familie”. Mai exact, din totalul de 241.000 lei la dispozitia lui Mircea Geoana, 58.450 de lei au mers catre angajatii cu probleme sociale grave. “In primul rand, bani au fost dati pentru probleme de sanatate, dar si materiale”, a explicat Ioan Chelaru, chestorul Senatului. La randul sau, Roberta Anastase a impartit cei 180.000 de lei la dispozitia sa “aproape exclusiv” salariatilor cu boli incurabile,
  celor care au fost supusi operatiilor chirurgicale si celor care au avut decese in familie. Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a explicat pentru Romania Libera care este procedura legala in baza careia angajatii institutiei pot primi aceste ajutoare: “Se depune o cerere la secretariatul institutiei insotita de o serie de acte doveditoare – certificate medicale, certificate de deces – se analizeaza de comisii de specialitate. Pana ajung la mine la semnat are nevoie de alte sapte-opt semnaturi”. Concediu fara plata de la Guvern, recompensat la Parlament Principiul mioritic “ne furam singuri caciula” a fost aplicat cu brio de sefii celor doua Camere in 2009. Dupa ce au executat costiinciosi ordinul Guvernului de a-si trimite cei aproape 2700 de angajati in concediu fara plata pentru cateva zile, pentru economii la buget, Roberta Anastase si Mircea Geoana i-au recompensat pentru a nu resimti foarte tare pierderile. Astfel, la Senat, fostul sef al PSD a dat 150.000 de lei pentru cei cu salarii mici. Raportul de cheltuieli de la Camera nu a fost inca dat publicitatii, dar potrivit sefei Departamentului de Comunicare, “au primit cate 50 de lei sau cate 100 de lei, tamplarii, femeile de serviciu si soferii”. Cazurile sociale nu au fost insa singura tinta a presedintilor celor douaa Camere. “S-au acordat flori, martisoare si cate o cupa de sampanie cu ocazia sarbatorilor traditionale de 1 si 8 martie, in suma de 1.000 de lei. Craciunul a fost alta ocazie pentru recompensarea salariatilor care au copii sub 18 ani. “S-au oferit cadouri sub forma de dulciuri grupurilor de colindatori, in suma totala de 36.349 de lei”, a explicat senatorul Chelaru. Tot din fondul la dispozitia sa, Geoana a cheltuit anul trecut 15.759 lei pentru o vizita oficiala in China si 3.801 pentru deplasarile interne. Desi cheltuielile colegei Roberta Anastase (21.019 lei in strainatate) sunt comparabile cu cele ale lui Geoana pentru aceiasi perioada de timp, senatorii PDL il suspicioneaza pe social-democrat ca s-ar fi folosit de banii Parlamentului pentru a se deplasa in campania electorala. Geoana a respins insa acuzatia pedelistilor, care-i cauta acum nod in papura in incercarea de a-l revoca de la conducerea Senatului.
  Consiliul Superior al Magistraturii si Presedintia – campionii fondurilor la bunul plac Adancirea crizei economice nu a convins nici Guvernul care a facut bugetul, nici Parlamentul care l-a aprobat sa taie definitiv si uniform fondurile aflate la dispozitia conducatorilor de institutii. Astfel ca cele doua Camere ale Parlamentului au primit si in 2010 fonduri substantiale: 200.000 de lei pentru Mircea Geoana si 180.000 pentru Roberta Anastase. Senatul are putin peste 800 de posturi bugetate (demnitari si angajati), iar Camera, circa 1.800 de posturi.
  Dar sume cel putin la fel de consistente apar la majoritatea institutiilor importante. Recordul in materie este detinut de Consiliul Superior al Magistraturii: 487.000 de lei. Asadar, mai mult decat dublu fata de Camera Deputatilor, desi pe statutul de plata apar, conform bugetului aprobat, doar 361 de persoane (260 la capitolul “Autoritati publice si actiuni externe” si 101 la “Invatamant”).
  Un fond considerabil – 204.000 de lei – are la dispozitie si Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale. Suma pare cu atat mai mare cu cat CCR este o institutie de dimensiuni reduse: maximum 104 posturi in 2010. Suma este ceva mai mare decat in 2009, cand Curtea Constitutionala a primit pentru acest fond 185.000 de RON. Potrivit purtatoarei de cuvant, Ruxandra Sabareanu, din suma pe 2009, s-au cheltuit 12902 RON pe ajutoare sociale acordate la cerere, in jur de 16000 de RON s-au cheltuit pe cadourile pentru copiii angajatilor de 1 iunie. Bucata cea mai mare, 109.415 RON s-a dus pe recompense la sfarsitul anului, cand s-au inregistrat si unele cheltuieli umanitare: aproape 800 de RON au ajuns la un camin de batrani, iar 1210 RON la un orfelinat. Ruxandra Sabareanu atrage insa atentia ca pentru cei 93 de angajati ai CCR anul 2009 a fost unul extrem de greu, cu un volum de munca foarte mare avand in vedere ca fata de 2008, sesizarile privind constitutionalitatea s-au triplat, ajungand la aproape 10.000. “Daca nu le dai angajatilor ceva peste salariu, nu vor ramane la CCR; sunt experti foarte buni, ar pleca in alta parte”, spune reprezentanta Curtii Constitutionale.
  Putine posturi, dar multi bani gasim si la Administratia Prezidentiala pe 2010: 350.000 de lei la maximum 235 de persoane pe statul de plata. Suma este deci mult mai mare decat cele doua Camere ale Parlamentului la un loc, daca ne raportam la numarul de angajati. Pana la ora inchiderii editiei, nu am reusit sa aflam de la Administratia Prezidentiala cum au fost cheltuiti cei 300.000 de RON existenti in acest cont in 2009.
  La Guvern, exista doua astfel de fonduri la dispozitia conducatorului institutiei pe 2010, data fiind dubla subordonare. Potrivit legii bugetului, de 17000 de RON poate dispune secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, in timp ce primul ministru are la dispozitie 500.000 de RON. Nici de la Guvern nu am reusit sa primim precizari despre cum au fost cheltuite fondurile similare in 2009.
  Nici Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a ramas pe dinafara la impartirea bugetului de stat, primind un astfel de fond special chiar mai mare decat cel al Senatului, adica 220.000 de lei. Aceasta in conditiile in care ICCJ are de luni bune un presedinte interimar, in persoana Lidiei Barbulescu.
  Deloc de neglijat sunt si sumele pe care si le-au atribuit pentru 2010 membrii guvernului. In frunte cu premierul Emil Boc, la dispozitia caruia stau 500.000 de lei. In ordine descrescatoare vin ministrii Vasile Blaga (100.000 de lei), Catalin Predoiu (41.000 de lei) si Adriean Videanu (27.000 de lei, suma de trei ori mai mare decat cea din 2009). Exista insa si ministere in al caror buget nu apare trecuta nici o suma cu titlul de Fond al conducatorului institutiei: MAE, MApN, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii.
  Top 10 – 2,30 milioane lei
  1. Premierul Emil Boc – 500.000 lei
  2. Consiliul Superior al Magistraturii – 487.000 lei
  3. Administratia Prezidentiala – 350.000 lei
  4. Inalta Curte de Casatie si Justitie – 220.000 lei
  5. Curtea Constitutionala – 204.000 lei
  6. Senatul Romaniei – 200.000 lei
  7. Camera Deputatilor – 180.000 lei
  8. Ministerul Administratiei si Internelor – 100.000 lei
  9. Ministerul Justitiei – 41.000 lei
  10. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – 27.000 lei”
  Astea ,,societati comerciale” ajutate, nu?

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.