Alarmă de gradul zero pentru industria chimică din România

0

Blocajul financiar împiedică tranzacţiile comercială rămânând pe stoc tone întregi de îngrăşăminte chimice nevândute şi cu bani pentru salarii şi utilităţi neîncasaţi. 
Prin aceleaşi probleme trece şi Amonil Slobozia care a ieşit săptămâna trecută în stradă pentru a-şi câştiga îngrijorarea cu privire la perspectiva şomajului.
Astăzi, liderul de sindicat, OCTAVIAN CIOBANU a chemat presa locală pentru a arăta care sunt adevăratele probleme din industria chimică din ţară.
Elena Marin a fost prezentă la întâlnire şi relatează:
audio-amonil 
Criza mondială a început să atace încet dar sigur toate structurile din economie iar în final să se resfrângă asupra cetăţeanului simplu, muncitorul, plătitorul de taxe şi impozite care nu va mai avea cu ce să îşi achite datoriile dacă va fi dat afară de la locul de muncă.
Un scenariu tipic iar pentru Amonil, este fără îndoială un deja-vu, după ce în urmă cu câţiva ani a mai trecut prin asemenea momente, ridicându-se apoi din cenuşă.
Ultima izbândă de acest fel a fost anul trecut când fabrica a fost repusă pe picioare şi oamenii chemaţi la muncă.
Visul frumos nu a durat decât un an pentru că acum perspectiva disponibilizărilor este mai aproape, procedurile intrând în linie dreaptă începând din luna ianuarie.
În luna noiembrie însă, salariaţii Amonil au încasat salarii în procent de 82,5 la sută, în condiţiile în care ei au muncit la revizia instalaţiilor.
Veştile nu sunt bune pentru ianuarie când 600 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, în unitate rămânând doar 200 care trebuie să asigure minimul de funcţionare a instalaţiilor.
Pe lângă toate aceste probleme, ramura petro-chimică se confruntă cu o lipsă majoră a personalului calificat din cauză că specialiştii fie au ieşit la pensie, fie au plecat din ţară, iar şcolile româneşti nu au mai scos elevi calificaţi în acest domeniu.
OCTIAVIAN CIOBANU a mai declarat că Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie din care face parte şi Cartel Alfa, cunoaşte toate aceste dificultăţi, motiv pentru care sindicaliştii pregătesc pentru Acordul social care va fi semnat cu noul guvern o listă de măsuri anticriză structurate pe două capitole: menţinerea forţei de muncă specializată în industria naţională şi protecţia lucrătorilor împotriva concedierilor.
La finalul întâlnirii s-a accentuat necesitatea ca noul guvern să înţeleagă că atunci când în România se ânchide o fabrică, trimiţând oameni acasă în şomaj, nu facem altceva decât să susţinem economia altei ţări unde oamenii pleacă să muncească pe bani mai mulţi.

Elena Marin

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.