Alternativa la criza – somajul tehnic

0

În lipsă de activitate, angajatorii sufocaţi de cheltuielile cu salariile au posibilitatea să trimită o parte din salariaţi în şomaj tehnic.

Soluţia este prevăzută în ordonanţa 28 pe 2009 şi prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru indemnizaţiile de şomaj tehnic, pentru o perioadă de cel mult 3 luni.

În felul acesta, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie plătită din fondul de salarii, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător. Dreptul angajatorului de a dispune suspendarea contractelor individuale de muncă nu se negociază cu sindicatele ori reprezentanţii salariaţilor.

Şeful serviciului de Evidenţa Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa, Aurelia State, spune că şomajul tehnic este o alternativă pentru neconcedierea angajaţilor.

Dacă angajatorii vor fi scutiţi timp de 3 luni de la plata contribuţiilor sociale, comisioanele pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă se vor percepe în continuare. În deciziile de suspendare a contractelor individuale de muncă se vor specifica motivele economice şi tehnologice, care au condus la măsura de şomaj tehnic. Deciziile se înregistrează în termen de 5 zile de la perfectarea actelor la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Salariaţii trimişi în şomaj tehnic vor beneficia de asigurări sociale la nivelul salariului minim pe economie.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.