Amenzile mari şi frica de puşcărie şi-au făcut efectul

0

Campania insistentă a inspectorilor de muncă pentru depistarea cazurilor de salariaţi plătiţi la negru a crescut numărul de contracte noi de muncă.
În primele zece zile lucrătoare ale lunii Mai, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa au fost declarate 1.500 de noi acorduri de angajare, mai multe cu o mie decât contractele încetate în perioada 1-13 Mai.
Şeful Serviciului de Evidenţa Muncii, Aurelia State, precizează că principalele domenii în care s-au făcut angajări sunt construcţiile şi comerţul.
Inspectorii de muncă atrag atenţia că dacă vor găsi în activitate mai mult de 5 persoane fără forme de angajare, patronul va răspunde penal. Pentru fiecare caz de muncă la negru, angajatorul este amendat cu 100 de milioane lei vechi.
Abaterile de la normele de sănătate şi securitate în muncă se sancţionează acum mai uşor. Cuantumul a trei amenzi aplicate a fost de 10.000 de lei. Principalele deficienţe constatate ţin de nereactualizarea fişelor de aptitudini din dosarul medical, neidentificarea riscurilor la locul de muncă, neverificarea periodică a prizelor de împământare şi neasigurarea de echipamente de muncă în conformitate cu specificul activităţii.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.