Apa, cat costa apa?

1

Infiintarea serviciilor de apa si gunoi la nivelul comunitatilor rurale ridica problema costurilor pe care beneficiarii le vor suporta.

Pentru stabilirea tarifelor pe care cetatenii le vor plati pentru apa curenta si ridicarea gunoiului din fata portii, consiliul judetean va organiza mai multe dezbateri publice astfel incat pretul pe care populatia il va achita sa fie suportabil.

Presedintele Silvian Ciuperca spune ca investitiile vor atrage costuri suplimentare si pentru bugetele locale.

Cel mai avansat proiect privind infiintarea serviciilor de apa si gunoi la nivelul localitatilor rurale este la Sfantu Gheorghe. Demersuri similare se fac si la Grivita si Milosesti.

Clementina Tudor

1 comentariu

  1. Este o problema grava. Se bat cap in cap doua tendinte: unul cu caracter modernist, promovat si de UE, si benefic in ultima instanta fiindca asa se poate controla starea de sanatate a populatiei, iar a doua tendinta este impotrivirea locuitorilor de a folosi apa astfel distribuita datorita costurilor mari. De aceea se fac studii de fezabilitate, ca sa se cunoasca impactul unor astfel de investitii. Dar la noi, aceste studii se fac doar pentru ca unele firme, specializate in asa ceva, sa mai “ciupeasca” niste bani. Fiindca nu cred ca in vreunul din aceste studii se scrie ca beneficiarii apei potabile nu si-o va putea permite la pretul cu care va fi distribuita. Si nici nu ar fi fost greu sa se observe acest lucru, fiindca doar o simpla plimbare prin localitatile unde exista astfel de retele va dovedi ca cetatenii nu folosesc decat in numar mic acest serviciu (chiar si in Amara, majoritatea locuitorilor folosesc apa din fantani, in detrimentul cismelei din curte). Dar, ca orice lucru romanesc, tocam banii comunitari pe lucrari care nu se folosesc la capacitatea proiectata, de aici costurile ridicate de exploatare.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.