Apa din Slobozia – studiu de caz pentru doctorat

2

DSC_0277

Apa din Slobozia şi alte 3 oraşe constituie studiu de caz într-o teză de doctorat finanţată de comunitatea europeană.
În analiză au fost probe din reţelele publice din Cluj Napoca, Zalău şi Târgu Mureş, cu apă din sursă de suprafaţă, şi Slobozia cu apă din foraje.
Cercetarea a urmărit influenţa compuşilor din apă asupra sănătăţii oamenilor, iar rezultatele au fost sensibil egale în toate cele 4 situaţii. Concret, în acest studiu s-a calculat riscul de cancer pe perioade de 25 şi 35 de ani în rândul populaţiei care consumă apă cu anumite concentraţii de trihalometani. Astfel, populaţia din Târgu Mureş este semnificativ mai expusă riscului de cancer, comparativ cu locuitorii din Cluj Napoca şi Zalău, dar în mod neglijabil, de la 1,5 la 100.000 cazuri până la aproape 10 cazuri la 100 de milioane preexistente la adulţi.
La Slobozia, precizează consilierul local Mădălin Teculescu, riscul mai mare este la inhalarea vaporilor de apă prin spălare, motiv pentru care se recomandă baia şi nu duşul.
audio Madalin TECULESCU
Pentru realizarea studiului au fost chestionaţi peste 600 de locuitori din cele 4 oraşe, care au semnalat aceleaşi neajunsuri ale apei din reţea. Slobozenii s-au remarcat la cel mai mic consum de apă din reţeaua publică.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.