Apa plata in tot judetul

6

O monitorizare a Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa privind calitatea apei furnizată în judeţ, arată că singura sursă conformă pentru consum este la Urziceni.

La Feteşti, Tăndărei şi Slobozia, plus forajele din mediul rural, rezultatele probelor de analize realizate indică depăşi de turbiditate, fier, clor rezidual, hidrogen sulfurat şi amoniu. Conform legii, neconformarea pentru cel puţin trei parametri de analiză conduce la declasarea apei din potabilă în menajeră.

Conform raportului DSP publicat pe situl prefecturii Ialomiţa, la Feteşti, 12 analize au indicat depăşiri din punct de vedere microbiologic iar 67 au arătat depăşiri fizico-chimice, din care 9 pentru turbiditate, 58 pentru clor rezidual liber.

Din totalul analizelor la sursa din Tăndărei, 70 indică depăşiri la amoniu, 13 la fier, şi 22 pentru clor rezidual liber. De asemenea s-au înregistrat şi depăşiri ale limitelor microbiologice în 21 de probe.

Monitorizarea apei de la Slobozia indică prezenţa fierului în 61 din 94 de probe analizate, turbiditate în 5 din cele 35 de analize luate în calcul, doar o probă  neconformă la amoniu din 34 studiate şi 4 depăşiri la clor rezidual liber din 198 analizate.

Pentru celelalte sisteme de alimentare cu apă din judeţ au fost realizate puţin peste 300 de analize, din care rezultă că în 13,27% din cazuri se înregistrează depăşiri ale parametrilor microbiologici iar în 21,27 % dintre probe sunt depăşiţi parametrii fizicochimici.

Astfel:

– apa furnizată la Giurgeni, Mihail Kogălniceanu, Bucu, Valea Ciorii, Perieţi, Gheorghe Lazăr, Albeşti, Gh. Doja şi Brazii, are amoniu;

– apa de la Sudiţi, Scanteia, Gheorghe Lazăr, Traian, Griviţa, Gh. Doja, Valea Ciorii, prezintă depăşiri la fier;

– apa de la Giurgeni, Perieţi şi Traianu are cloruri;

– apa de la Grindu prezintă azotaţi;

– apa de la  Mihail Kogălniceanu, Valea Ciorii, Sudiţi, Gheorghe Lazăr, Gheorghe Doja, Făcăeni şi Grindu, prezintă turbiditate.

Tinând cont de raţionamentul conform căruia apa din sursa subterană a municipiului reşedinţă de judeţ a fost declarată nepotabilă, este de aşteptat ca DSP Ialomiţa să declarea apa de la Tăndărei, Feteşti, Valea Ciorii, Gheorghe Doja şi Gh. Lazăr ca fiind nepotabilă pentru că se înregistrează depăşiri la trei indicatori fizicochimici.

Curios este că apa de la Scânteia, care are ca sursă forajele de alimentare a Sloboziei, are depăşiri doar la fier, ca şi la Griviţa şi Traian, iar apa de la Ciulniţa şi Cosâmbeşti, din aceeaşi sursă a municipiului reşedinţă de judeţ, corespunde din toate punctele de vedere ale potabilităţii.

Clementina Tudor

6 comentarii

 1. Daca iau de bune doar analizele din comunele unde apa provine din sursa subterana a Sloboziei, si in special calitatea apei din Scanteia, care are depasiri la continutul de fier, se poate trage usor concluzia ca nu conductele de sub oras ar fi de vina pentru culoarea apei. Fiindca pana la Scanteia apa nu ajunge prin conducte metalice!
  Nu vi se pare o manipulare din partea autoritatilor? Sau o deturnare a adevarului?

 2. Stiu traseul politic a lui Pana Corneliu si de ce a fost pus in fruntea DSP. De altfel toti directorii numiti politic sunt anonimi si paraleli cu activitatea propriu-zisa. Sunt doar marionete care trebuie sa execute comenzi politice. Asta stie toata lumea nu e o noutate.

  Sunt de acord ca trebuie declarata apa nepotabila in toate zonele unde sunt depasiri peste limita legala ai parametrilor. Alo, bai nea Cornelius, ce mai astepti ? Vrei sa moara vreunu sa te trezesti ?

  Pare ilogic ca la la Ciulnita si Cosambesti apa corespunde. Dar nu cumva trece prin aceleasi tevi prin care ajunge si la noi ? Atunci cum mama naibii la ei e buna si la noi nu? Nu miroase a pute? Sau cumva anumite puturi directioneaza apa din subterean catre aceste localitati? Din cate am observat eu, parca erau cateva puturi care dadeau apa buna in paramentri. Or fi chiar alea ? Sau ia sa ne explice DSP cum dracu vine asta ? Sa nu ne spuneti acum ca vina apartine in totalitate tevilor ca imi depun candidatura in 2012.

 3. la Ciulnita apa nu corespunde…pusa in sticle capata o culoare galbuie!la inceput era ok…aparent…cred!oricum ideea e k apa nu e conforma si nu inteleg cat o sa mai dureze situatia asta si mai ales cine o sa raspunda pentru toata treaba asta!

 4. Ce incredere sa avem in analizele DSP-ului, cand mai toata vara, aceasta institutie ne-a coplesit cu comunicate unul mai linistitor decat altul, iar acum, deodata, s-a schimbat la 180 grade? Faptul ca aceeasi apa, din aceeasi sursa, apare intr-un loc ca fiind buna, iar in altul ca nepotabila, ar trebui sa le dea de gandit, in primul rand, chiar celor care efectueaza analizele. Oare s-au facut cu seriozitate? Sau s-a urmarit obtinerea unui rezultat dinainte stiut?

  Faptul ca se scoate in evidenta ca mai peste tot in judet apa este cu probleme, este un fel de manipulare, mai degraba pentru a le gasi o justificare celor care au ales solutia captarii apei de adancime pentru Slobozia. Aduceti-va aminte ca acum vreo luna, chiar primarul Ionascu a amintit ca si la Buzau apa are probleme, asemanatoare cu a celei de la noi. Dar incercati sa intrati pe site-ul companiei de distribuire a apei din Buzau (usor de gasit si foarte bine facut si documentat – aviz amatorilor!) si veti vedea acolo si ce eforturi se fac pentru rezolvarea situatiei. Nu mai vorbesc de faptul ca au si mai multe surse alternative! Asa ca… asemanarea cu Buzaul se opreste doar la… zic eu, compozitia chimica a apei, adica hasdoio!

 5. N-are legatura, dar prefectul e de ,,vina”: Distribuitorul de energie
  electrică Enel Distribuţie Dobrogea va moderniza o linie electrică din judeţul Ialomiţa, cu 5,7 milioane lei, fără TVA, lucrări pentru care va organiza o licitaţie publică la 24 martie, potrivit unui anunţ al companiei.

  Serviciile achiziţionate de Enel prevăd înlocuirea stâlpilor, consolidarea liniei de 20 KV, refacerea fundaţiilor deteriorate, refacerea prizelor de pământ, înlocuirea conductorului uzat şi subdimensionat, dar refacerea ancorelor rupte, potrivit anunţului.

  Lucrările vor fi efectuate în zona administrativă Căzăneşti, comunele Muntenii Buzău, Balaciu, Pitişteanu, Sărăţeni, Sf. Gheorghe din judeţul Ialomiţa. Contractul va avea o durată de şase luni începând din momentul atribuirii şi va suportat de Enel Distribuţie Dobrogea SA din surse proprii
  .

  Companiile interesate trebuie să depună o garanţie de participare de 90.000 lei şi de 45.000 lei, pentru IMM-uri.

  Enel este cea mai mare companie energetică din Italia şi cea de-a doua companie
  de utilităţi din Europa, fiind listată din 1999 la bursa din Milano. Enel este cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice din România, după preluarea pachetului majoritar la cele trei companii de distribuţie şi furnizare de energie din regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

  În prezent, operaţiunile Enel în România sunt dezvoltate prin Enel Energie Muntenia şi Enel Energie – pentru furnizarea de electricitate, şi Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea care gestionează reţeaua de energie pentru cele trei regiuni.
  DIN ACELASI DOMENIU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.