Asistenţa socială – până când?

0

Prezentarea proiectului de buget judeţean pentru 2010 făcută ieri la Urziceni i-a prilejuit părintelui protopop Bogdan Ionuţ Stancu ocazia de a propune Consiliului Judeţean un parteneriat pe termen lung. Propunerea a survenit anunţului făcut de profesorul Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, care a nominalizat ca prioritate pentru anul în curs şi domeniul asistenţei sociale.

Părintele Stancu a făcut o scurtă prezentare a unui proiect iniţiat de Protoierie şi intitulat ,,Alături de oameni, pentru oameni’’ pe care îl apreciază ca fiind foarte uşor de integrat în activităţile ce urmează a fi iniţiate şi finanţate de la bugetul judeţului: „Preoţii sunt cei care depistează întotdeauna, prin mijloacele pe care le au la îndemână, şi mă refer la momentele tradiţionale, când merg cu icoana, cu Botezul,depistează cazuri ale familiilor care au diferite probleme, fie cu copii multi şi cu lipsa posibilităţilor de întreţinere, fie bătrâni, fie cei care nu-şi pot permite anumite medicamente. Noi am iniţiat anul acesta în Municipiul Urziceni un proiect „Alături de oameni pentru oameni”, un proiect pe care îl desfăşurăm cu cele patru parohii care sunt în municipiul Urziceni. Obişnuim să facem diferite colecte la fiecare slujbă şi la fiecare sărbătoare, colecte de care se ocupă, pentru a exista transparenţă, mebri din comitetul parohial. Femei din comitetul parohial se ocupă de aceste colecte care sunt fie în produse fie în bani şi după aceea ele se strâng şi se contabilizează la nivelul Protoieriei iar de aici cel puţin o dată pe lună cei care lucrează la asistenţă sociala merg şi identifică aceste cazuri”

Fără să nege utilitatea proiectului iniţiat la Urziceni, secretarul Consiliului Judeţean, Constantin Stoenescu a punctat faptul că viziunea executivului judeţean faţă de asistenţa socială este, totuşi, puţin diferită:  „Vedeţi şi dumneavoastră aţi spus, există disponibilitate să facem chetă, să adunăm şi să dăm. Astăzi În România toată lumea s-a învăţat să primească, cu orice prilej, în orice împrejurare, oricând, să dai. E campanie elctorală, dai sacoşele, vine Paştele, dai pomană, vine Crăciunul, dai pomană, vina Ziua Tatălui dai pomană, vine Ziua Mamei, dai pomană. Toată lumea să primească. Este o politică păguboasă. Dăm alocaţie de stat, o majorăm acum, cui? Alora care nu fac nimic, stau toată ziua şi sparg seminţe, „scoate banii naşule la fereastră”, împuiază, fac copii şi după aceea trebuie să te ocupi de ei. Şi îi lasă total aiurea.Este frumos, ca să spun aşa, pe înţelesul tuturor că avem astăzi Ialomiţa pe sticla televizorului, cu copil muşcat de şobolan”?

Posibilităţi de colaborare între autorităţile judeţene şi Biserică există, iar  Stoenescu s-a declarat convins că o soluţie viabilă ar fi…educaţia celor care se complac în situaţia de asistaţi social: „ Dacă biserica este disponibilă, dacă primarul este disponibil, dacă comunitatea este disponibilă, scuzaţi-mi cacofonia, facem un colectiv de oameni şi-i învăţăm pe aştia aşa-zişi în nevoie să-şi crească copiii, să-l întreţină pe cel cu handicap pentru că se dau bani pentru însoţitor, dar pe el îl vezi tot la poartă într-o nenorocire de căruţ, plin de muci, iertaţi-mă, îl bat muştele şi banul e în buzunar pe telefonul mobil. Pe cartelă, sună, sună în foc telefonul . Să-i învăţăm să-i ocrotească pe ăştia, să-i învăţăm să-şi facă curăţenie în casă, să-i învăţăm să trăiască modest dar să trăiască curat. Şi atunci dispar elementele şi senzaţia aceasta de sărăcie. ”

Constantin Stoenescu, secretarul Consiliului Judeţean Ialomiţa, la dezbaterea proiectului de buget judeţean desfăşurată ieri la Urziceni.

Robert Viorel Dincă

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.