Atenţionare privind boala limbii albastre la animale

1

Picture 589

Specialiştii veterinari atrag atenţia asupra răspândirii, în Europa, a bolii limbii albastre, care afectează efectivele de ovine, bovine şi caprine.
Cazurile au crescut alarmant
în Grecia şi Bulgaria, iar existenţa virusului la graniţa cu România impune măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii bolii care apare iniţial în turmele de oi, cu un procent mare de mortalitate.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a reactualizat stocurile de materiale, a suplimentat instalarea capcanelor pentru capturarea vectorilor de trasnmitere şi recoltarea de probe în vederea examenului serologic din unele locaţii stabilite ca localităţi ţintă. 
Boala infecţioasă este necontagioasă, caracteristică ovinelor, la care evoluează de regulă acut, şi ocazional, poate afecta bovinele şi caprinele, precum şi unele rumegătoare sălbatice.
Sursele principale de infecţie sunt reprezentate mai ales de oile bolnave sau cele trecute prin boală, precum şi de bovinele sau unele specii de rumegătoare sălbatice contaminate, la care boala limbii albastre evoluează inaparent sau cu semne clinice minime. Transmiterea verticală a virusului este posibilă. Cel mai important rol în transmiterea infecţiei îl au insectele hematofage.
Virusul poate ajunge în România prin comerţul intracomunitar cu animale vii, curenţii de aer care pot vehicula insecte peste 200 km/zi, tranzitul prin zona de resticţie de legume, fructe şi alte produse din Turcia, dar şi turism.
Conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia să notifice toate intenţiile de comerţ intracomunitar cu rumegătoare, cu cel puţin 48 de ore înainte de derularea acestora, indiferent dacă este vorba despre vânzări sau achiziţii de animale, şi să anunţe medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau moarte apărut la animale.
De asemenea, agenţii economici sunt atenţionați să-şi reactualizeze stocurile de echipamente de protecţie, materiale de intervenţie şi dezinfectanţi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.