Azi este Ziua Mondiala a Diabetului

0

Potrivit medicilor, diabetul zaharat este o boala cronica netransmisibila caracterizata printr-un nivel crescut al glucozei in sânge, iar afectiunea are doua forme: tipul 1 si tipul 2.

Tipul 1 de diabet mai est cunoscut si sub denumirea de insulino-dependent si apare  frecvent la copii si tineri necesitand administrare de insulina, iar  tipul 2 : ne-insulinodependent, este cel mai raspândit. Acest tip afecteaza de obicei adultii dupa 40 de ani, in special persoanele obeze, si necesita medicatie si regim.
Trebuie stiut ca odata instalat, diabetul dureaza pâna la moarte si obliga bolnavul sa-si schimbe stilul de viata. E o boala care “nu doare” nu are simptome si “defecteaza” discret numeroase organe.
Setea excesiva, cresterea poftei de mâncare, oboseala, scaderea vederii, infectiile frecvente sau disfunctia erectila pot fi semne ca boala s-a instalat. Complicatiile pot fi foarte grave, adesea letale. Principalii factori de risc pentru imbolnavirea de diabet sunt sedentarismul, obezitatea si stresul. Pentru a evita acesti factori, medicii recomanda o alimentatie sanatoasa, mese regulate, activitate fizica zilnica, reducerea stresului prin comunicare, mentinerea unei greutati corporale optime, renuntarea la fumat sau eliminarea din alimentatie a produselor fast-food.
Conform statisticilor Organizatiei mondiale a Sanatatii, pe glob sunt in acest moment aproximativ 250 de milioane de diabetici, boala si complicatiile ei soldându-se cu circa sapte decese pe minut. In tara noastra, anual primesc acest diagnostic peste 50.000 de personae iar prin derularea Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate  a populatiei, autoritatile au constatat ca procentul este chiar mai mare.

Elena Oancea

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.