“Beneficiile” noului Cod Fiscal

0

Angajaţii primăriei Slobozia sunt impas: regulile noi de taxare, prevăzute în codul fiscal, vor micşora din veniturile la bugetul local.
Conform normelor, închirierea unor suprafeţe din domeniul public se face la un preţ unitar de 13 lei pe zi, indiferent de suprafaţa ocupată.
În consecinţă, costul pentru închirierea temporară a unui teren de 100 de metri pătraţi va fi egal cu preţul plătit pentru ocuparea a 2 metri pătraţi şi se va calcula numai în funcţie de numărul de zile pentru care se obţine autorizaţie de folosire de la autoritatea locală.
Excepţia a fost ridicată de Instituţia Prefectului care a atras atenţia că în municipiul reşedinţă de judeţ taxarea se face în cuantum de 13 lei pe zi pentru fiecare metru pătrat închiriat, ceea ce excede cadrului legal.
Secretarul Primăriei a explicat consilierilor locali, că în condiţiile actuale, amplasamentele mari, cum ar fi spectacolele de circ, ar plăti în mod egal cu o tonetă de ziare. ,,Noi încercăm să găsim o soluţie. La şedinţa lunii decembrie avem un proiect de hotărâre care vizează modificarea dispoziţilor locale, în conformitate cu normele legislative care au apărut în luna Mai, şi o să încercăm să găsim o variantă la aplicarea acestei taxe de 13 lei, care ne va aduce o diminuare evidentă a veniturilor la bugetul local. Este o situaţie deosebită pentru că noi am aplicat taxe pe metrul pătrat şi pe zi. Deşi codul fiscal a prevăzut întotdeauna 13 lei pe zi, noi am avut în vedere nişte reglementări din normele de aplicare, care au fost abrogate.“– precizează Gabriela Costea
Adresa Prefecturii şi analiza Primăriei au fost studiate şi de primarul Sloboziei care îşi păstrează speranţa că se găsi o soluţie în ajustarea cadrului legal cu normele locale. ,,Mă uit în punctul de vedere al domnişoarei inginer, şi văd că taxele de care discutăm se calculează şi se plătesc în conformitate cu procedurile aprobate de autorităţile deliberative interesate. Vom verifica şi vom institui o procedură dacă nu există, pentru că asta spune Legea.“-apreciază Gabi Ionaşcu.
Taxele actuale de închiriere a unor suprafeţe din domeniul public, pe zi şi pe metrul pătrat, sunt aplicate în forma actuală de Primăria Slobozia din 2004, iar codul fiscal a fost modificat anul acesta.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.