Pentru a demonstra că enoriaşii îi susţin, la slujba de a doua zi de Crăciun foştii preoţi au invitat presa şi au anunţat că vor continua să oficieze serviciile religioase în comunitate fără a mai ţine cont de regulile Episcopiei.
La predică, Gheorghe Pandelică le-a vorbit enoriaşilor despre nevoia oamenilor de a rămâne în comuniune: „ieri am slujit la mine in parohie, parintele Casian aici. Dorinta voastra a fost de a vedea preotii laolalta, asa cum intotdeauna au slujit impreuna. Nu putem trai unul fara altul, asa cum stau copacii in padure, ci unii prin altii – ne plangem unii altora durerile, ne bucuram atunci cand cei de langa noi sunt veseli, ne vesnicim existenta prin bunatate , prin comuniune, prin comunicare. Pericolul cel mai mare pentru om este instrainarea si diavolul stie foarte bine cum sa o faca. De aceea, haideti sa ne bucuram! E bucuria satului Reviga, e bucurie ce o simtim si o traim si nu ne-o poate nimeni fura!”.
Pentru cei 50 de enoriaşi care au participat la slujbă, decizia Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, de caterisire a preoţilor comunei, este de neadmis. Enoriaşii nu înţeleg hotărârea mai marilor bisericii şi cer ca un reprezentant al Episcopiei să meargă şi să le explice consecinţele asupra lor a slujirii fără binecuvântarea Chiriarhului: „am umblat in toate partile sa-i aducem in biserica noastra, ca e preotii nostri si biserica e facuta de noi cu preotul batran. Suntem multumiti ca avem parintele nostru in sat – ne imbolnavim, ne spovedeste, ne impartaseste, si nu ne lasam de ei nici morti. De ce sa nu mai fie primita spovedania si impartasania? Ii avem de atatia ani, cum sa nu fie? Nu poa’ sa nu fie! A fost slujba renumita aici la noi! Toata lumea s-a facut bine, care a fost bolnavi, care a fost tot, s-a facut bine. Parintele m-a ajutat cu slujba si cu cele 12 evanghelii, pe pielea mea am simtit durerea asta a mea care am avut-o eu. Si dupa ce mi-a citit parintele… deci harul exista de la Dumnezeu.”
După slujbă, un grup de copii a interpretat cântece şi poezii, iar în timpul miruirii, slujitorii bisericii au cântat inclusiv melodii patriotice populare. După programul artistic, oamenii au fost invitaţi la praznic. În biserică au fost întinse două rânduri de mese şi servite mâncăruri specifice Sărbătorii Crăciunului.
În ceea ce priveşte decizia Episcopiei, Ovidiu Casian Pandelică spune că el este angajatul comunităţii, are contract de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi va uza de legile statului pentru a-şi apăra drepturile: „aceasta caterisire pe care dansii o invoca este o simpla caterisire din structurile dansilor. Noi, ca si comunitate, detinem un titlu de proprietate pe care il avem in baza legii din 2001 si acela spune foarte clar: biserica aceasta, lacasul de cult acesta, este proprietatea comunitatii si in niciun caz nu este proprietatea unei forme administrative care s-a constituit anterior acestei comunitati. Deasemenea, in baza legii cultelor, scrie foarte clar ca orice organizare religioasa capata aceasta denumire, de parohie. Nu este o forma specifica neaparat BOR-ului. Este o forma specifica tuturor cultelor ce se organizeaza religios sub aceasta titulatura: parohie. Dar parohia este formata din cetatenii unui sat, cetateni de origine si etnie in cazul nostru romana. acesti cetateni au drepturi, fiecare din noi avem drepturi si obligatii, ca unii vor sa ni le respecte sau nu, este problema dansilor. Aceasta slujire fara binecuvantarea ierarhului locului inseamna un simplu fapt, acela ca noi nu recunoastem aceasta autoritate atata timp cat ea devine hartuitoare si nu are nicio legatura cu Dumnezeu. Intelegem menirea lui Dumnezeu ca fiind una care aduce beneficii comunitatii iar nu sa exploateze si sa trateze comunitatea cu dezinteres si cu argumente care nu-si au locul”.
Printre justificările faţă de neascultările sale şi acuzele la adresa Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Ovidiu Casian Pandelică le-a promis enoriaşilor taxe diminuate pentru biserică şi preţuri mai mici pentru serviciile religioase.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro