La loc de cinste în expoziţia organizată în faţa Centrului Episcopal Damaschin Coravu se află icoana pe sticlă care a obţinut locul I la Olimpiada Naţională de meşteşuguri artistice tradiţionale, luna trecută la Sibiu.
Acompaniate de muzică religioasă şi îmbrăcate în cămăşi ţesute în război şi cusute manual, copilele vor să –şi facă public meşteşugul de a picta icoane pe sticlă şi lemn. Fetele stăpânesc la perfecţie tehnicile de lucru, dar cea mai importantă regulă rămâne rostirea rugăciunii iconarului, la începutul şi la finalul lucrului.
Bobul de talent în sufletul copiilor este picurat de doi ani, zilnic, de Victoriţa Berbec. Beatrice are 16 ani şi este una dintre primele membre ale grupului de pictură. Ea a fost îndrumată la cerc de tatăl ei, preot la Roşiori. Alături de Beatrice, care lucrează o icoană pe lemn cu Sfinţii Martiri Brâncoveni, Maria realizează o icoană pe sticlă cu Sfântul Ilie. Ea este premianta concursului naţional de meşteşuguri artistice tradiţionale de la Sibiu pe care l-a câştigat cu o lucrare care-l înfăţişează pe Sfântul Gheorghe în timp ce omora balaurul. Fetiţa de 12 ani ne-a demonstrat că stăpâneşte tehnicile de lucru pe sticlă la perfecţie…
O altă iubitoare de pictură religioasă este Bianca, în vârstă tot de 12 ani. Ea preferă pictura pe lemn pentru că este mai elaborată.
Atelierul demonstrativ al cercului de pictură Sfântul Apostol Luca al Protopopiatului Urziceni a fost organizat pe parcursul a trei zile, începând cu 1 septembrie, până sâmbătă inclusiv la orele 17.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro