Bolnavii de cancer – victime ale unul sistem bolnav

0
Aneta Iancu are 70 de ani şi, în fiecare lună vine de la Armăşeşti la Slobozia pentru consult şi tratament. De când boala s-a agravat, femeia nu mai poate să ajungă cu un mijloc de transport în comun şi plăteşte o maşină ca să o aducă la spital. La ultimul control medicul i-a prescris o analiză pentru care trebuie să plătească 600 de lei, iar pensia ei este de numai 400.
De la Lăcusteni vine lunar la spitalul judeţean din Slobozia şi Maria Ghiţă. Până acum, femeia s-a descurcat cu ajutorul medicului, de acum încolo, Dumnezeu cu mila…
Pentru investigaţiile medicale suplimentare prescrise de specialişti, bolnavii sunt nevoiţi să plătească. Laboratorul spitalului judeţean funcţionează fără autorizaţie ISO, iar de trei luni Casa Judeţeană de Sănătate a sistat finanţarea pentru analizele prescrise de medici specialişti în policlinică.
Afectaţi de sistarea fondurilor pentru analizele făcute în laboratorul spitalului sunt toţi bolnavii cronici, care lunar au nevoie de investigaţii medicale. Prin natura afecţiunii, pacienţii cabinetului de oncologie  sunt cei mai năpăstuiţi de soartă. Diferenţele de preţ pe care le au acum de plătit pentru medicamente şi costurile suplimentare pentru analize, îi determină să renunţe la tratament.
Zilnic, la uşa cabinetului de oncologie din policlinica spitalului judeţean aşteaptă 40-50, chiar până la 70 de bolnavi. Resemnaţi sau împăcaţi de rutina consultului lunar, ialomiţenii bolnavi de cancer ridică neputincioşi din umeri la gândul că dacă au nevoie de o analiză în plus, fie o plătesc, fie îşi face medicul milă şi îi internează o zi. De când banii sunt mai puţini, cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare s-au redus chiar şi la nivelul programelor naţionale de sănătate, până anul trecut gratuite în totalitate.
Neajunsurile materiale sunt acutizate de natura umană. În timp ce medicul specialist se revoltă de toţi neaveniţii din sistemul de sănătate, fără a vrea să exprime un punct de vedere în presă, actualul manager al spitalului arată cu degetul către Casa de Sănătate, încercând să deturneze atenţia de la incapacitatea administrativă a celor care ar fi avut grija autorizării laboratorului; singur, ordonatorul principal de credite explică situaţia actuală care-i afectează în mod deosebit pe bolnavii de cancer. Directorul Casei Judeţene de Sănătate, Anda Busuioc, precizează că din toate laboratoarele spitalelor din judeş, doar cu cel de la Ţăndărei s-a putut încreia contract de finanţare, pentru că este singurul care deţine certificat de calitate.
Cel mai devreme, laboratorul spitalului judeţean de urgenţe poate intra în contract cu casa judeţeană de sănătate pentru decontarea investigaţiilor medicale prescrise în ambulatoriul de specialitate numai după ce se obţine certificatul RENAR de calitate, şi la o eventuală rectificare bugetară. Lunar, casa decontează pentru laboratoarele particulare circa 2 miliarde de lei vechi, sumă care se dovedeşte insuficientă. La sfârşitul lunii martie în evidenţele Casei figurau 535 de bolnavi de cancer pentru care s-au decontat medicamente şi investigaţii gratuite în valoare de 27 de miliarde de lei vechi. La sfârşitul anului trecut, în judeţ erau înscrişi în programul de oncologie 765 de ialomiţeni, iar pentru terapie au fost alocate 48 de miliarde de lei vechi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.