Campanie DSV în rândurile efectivelor de bovine

0

_DSC0482

Medicii veterinari din judeţ monitorizează efectivele de bovine pentru supravegherea stării de sănătate animală şi combaterea bolilor care ar putea afecta populaţia.
În 2014 efectivul total de bovine este în creştere şi se ridică la peste 25 de mii de capete în gospodăriile populaţiei şi exploataţii comerciale de tip A şi la circa 4.500 de capete în exploataţiile comerciale autorizate. 
Din cele peste 20.000 de animale testate anul trecut privind bruceloza şi tuberculoza bovină, toate rezultatele au fost negative.
În schimb, teste afirmative au fost la leucoza enzootică bovină, pentru ca anul acesta situaţia să se schimbe.
În 2014 se constata o scădere a incidenţei rezultatelor pozitive de leucoza enzootică bovină de aproximativ 48% în cazul exploataţiilor nonprofesionale şi de aproximativ 76 % în cazul exploataţiilor profesionale, ca urmare a eliminării rapide a animalelor infectate.
În conformitate cu normele în vigoare privind stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, au fost evaluate de comisie şi s-au  acordat despăgubiri  în anul 2013 pentru 127 bovine în valoare de 468.000 lei, iar în anul acesta pentru de 51 bovine în valoare de 162.000 lei.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.