Canalul Siret-Bărăgan „mai important ca toate autostrazile la un loc”

3

Pentru România, canalul de irigaţii Siret- Baragan este mai important decât o autostradă, a declarat ministrul agriculturii astăzi la Orezu, în judeţul Ialomita. Valeriu Tabara a participat la cea de-a doua ediţie a Zilei Porumbului, iniţiată şi organizată de preşedintele Ligii Asociaţilor si Producătorilor din România, Nicolae Sitaru.
Seceta din această toamnă diminuează din mulţumirea fermierilor din Bărăgan pentru producţiile obţinute, pentru că anul următor se anunţă arid pentru agricultură.
În acest context, ministrul Valeriu Tabără a declarat că investiţia la canalul Siret-Bărăgan ar salva economia ţării:
audio VALERIU TABARA
Marele avantaj al canalului Siret-Bărăgan constă în cheltuielile reduse pentru utilizarea apei de irigat, folosită prin cădere naturală, şi nu pompată la deal, cu un consuma mare de energie, cum s-a realizat mult timp după revoluţie.
Este motivul pentru care fermierii din Bărăgan au cerut tuturor ministrilor agriculturii din ultimii 10 ani să finalizeze lucrările la acest canal, gândit şi proiectat în urmă cu mai bine de 60 de ani.
audio NICOLAE SITARU
Odată sistată subvenţia la energia folosită pentru apa de irigat, în Ialomiţa s-au mai udat foarte puţine terenuri, în special suprafeţele mici cultivate cu legume.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

3 comentarii

  1. De doi ani de zile va vaitati de taierea brutala a subventie si nu intreprindeti nimic. De ani de zile fabulati despre canalul Siret-Baragan si in cel mai fericit caz va fi gata peste zece. Insa chiar astazi avem agricultori ce nu pot iriga si isi vad culturile compromise ( pe bune!).

    Ministru, poet sau agent de marketing al unei societati private nici macar romanesti?

  2. Canalul asta este o alta gogorita, pusa pe tapet sa vada (sau ca creada) lumea ca fac si ei ceva pentru natiune.
    Noi traim acum in capitalism (sau macar asa se spune), si legea de capatai statueaza ca intai apare nevoia, cererea, si apoi oferta. Teoretic este nevoie de apa pentru irigatii in agricultura, dar agricultorii nu-si permit s-o cumpere. Nu mai aduc vorba de sistemele existente pe timpul lui Ceausescu, dar acum vreo 2-3-4 ani, RAIF, IEELIF, SNIF, nu mai stiu cum ii spune, obliga toti potentialii beneficiari sa se organizeze in forme asociative cu care sa incheie ei contracte de furnizare. Dar… nu s-au tinut de cuvant. Fiind firme de stat, inventau probleme sa-si ascunda neputinta (vezi Doamne, d-aia nu pot da ei apa ca nu s-au oragnizat beneficiarii). Acestia, docili, s-au organizat cum au dorit astia de sus (bineinteles, cu costuri mari, cheltuieli de infiintare, acte, contracte, autorizari, etc. tot tacamul), iar furnizorii de apa… cucu! Acum aflu ca ieri s-a dispus ca din cei 5000 de angajati la IEELIF sa fie dati afara 3500!.
    Si atunci, de ce acest canal?

  3. in anii 80 in Ialomita erau 3000 de angajati in irigatii. In 2011, ANIF-ul pleaca in Tabara si raman 1500 in toata tara! si asta datorita noilor tehnologii de irigat prin telepatie si a reformelor lui Basescu, Boc, Tabara 🙁

    Cat despre canal, ar putea sa il faca chiar membrii PDL, dar dupa alegeri :)), cand vor trebui sa plateasca.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.