Cardul de sănătate sub lupă la Clubul Tineretului

0

Neajunsurile sistemului public de sănătate au fost expuse în cadrul unei dezbateri la Clubul Tineretului din Slobozia.
Cardul de sănătate pentru sistemul public de asistenţă medicală exclude posibilitatea ca membrii de familie ai titularului să mai aibă calitatea de coasiguraţi.
Introducerea cardului de sănătate limitează ajutorul medical la persoana care contribuie direct la asigurările sociale, ceea ce va reduce accesul la asistenţă medicală pentru mulţi dintre ialomiţeni.
În prezent, dacă unul dintre cei doi soţi este asigurat în sistemul de sănătate prin contribuţii salariale sau din pensie, de aceleaşi drepturi beneficiază toţi ceilalţi membrii ai familiei care nu înregistrează venituri.
Deşi este de acord cu introducerea cardului de sănătate, medicul de familie Ştefan Stoica a atras atenţia că se vor restrânge beneficiarii serviciilor medicale primare.
O altă doleanţă a medicilor de familie ţine de înfiinţarea şi funcţionarea centrelor de permanenţă pentru care nu există date clare de finanţare şi decontare a serviciilor prestate de personalul medical.
În sală au fost prezente şi fostele salariate ale spitalului Ţăndărei, nedumerite încă dacă vor mai avea unde lucreze.
La discuţii au mai participat pacienţi şi aparţinători ai bolnavilor cronici, nelămuriţi de măsurile luate pentru prescrierea reţetelor o dată la trei luni.
Singurul în măsură să ofere răspunsuri, dar parţiale, în funcţie de plafoanele de finanţare primite de la minister, a fost preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate. Iniţiativa a degenerat însă într-un conflict politic prin lipsa de acceptare a unor maniere şi opinii diferite, iar încercarea unui medic de a atrage atenţia la limbajul injurios al vorbitorilor a determinat reacţii vehemente ale acestora.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.