Casa memoriala Cristian Sarbu

0

La Buesti, pe o strada laturalnica rezista in picioare o casa batraneasca pe care atarna o placa grea, din marmura.
Asa aflam ca acolo s-a nascut in 1897 poetul Cristian Sarbu.

 Cine a fost el, ce a scris si cum se pastreaza in memoria comunitatii, aflam dintr-un material de Clementina Tudor:
audio-casa-memoriala

Casa memoriala Cristian Sarbu am descoperit-o in primavara acestui an cand am mers la Buesti sa vedem cum s-a prabusit malul raului Ialomita.
In graba mare dupa subiectul de atunci, am inregistrat informatia undeva pe scoarta cerebrala de unde a tasnit involuntar la o alta trecere prin Buesti, in cautare de subiecte de presa adevarate…
De data aceasta, pentru a mai nimeri casa poetului Cristian Sarbu,  am avut nevoie de indrumarea localnicilor. Cum crengile copacilor acopereau placa memoriala iar din curtea casei se auzeau chicote de copii, i-am convins mai greu pe colegii de breasla ca acolo avem un subiect…
Surprinsi peste masura ca cineva intreaba de poetul lor, copiii care se balaceau intr-o piscina umflata in fata casei batranesti, au fugit repede intr-o odaie…In prag a aparut bunica lor, nepoata poetului buestean.
 Sultana Sarbu, fiica unuia dintre fratii poetului ne spune cum Cristian Sarbu a plecat la Bucuresti unde mai intai a lucrat ca cizmar.
Desi a plecat de acasa cizmar, poetul Cristian Sarbu din Buesti a urmat cursuri de filozofie la Bucuresti si a ajuns redactor la Viata Romaneasca, publicatie prestigioasa unde a refuzat initial sa-i publice pe Nicolae Labis sau Romulus Vulpescu. Acesta din urma marturisea intr-un interviu de George Pruteanu ca a inteles mult mai tarziu de ce al nostru Cristian Sarbu i-a refuzat scrierile si ca ulterior s-a indragostit de Pasi de lumina, volum pe care i l-a editat postum.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.