Centru de permanenţă medicală

0
Medicii de familie din Ialomiţa vor avea obligaţia de a asigura în afara programului de lucru continuitatea asistenţei medicale primare în centre de permanenţă.
Ialomiţa este unul dintre cele 17 judeţe din ţară fără un centru medical de permanenţă, care să asigure servicii decontate de Casa de Sănătate.
Un proiect de act normativ urmăreşte ca medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă,  să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, de luni până vineri  între orele 3 după amiaza şi până a doua zi la 8. În week-end si de sărbătorile legale, serviciul de permanenţă se va face 24 de ore din 24.

Zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă vor fi stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. Pe lângă reducerea costurilor la spitale şi ambulanţă,  Ministerul Sănătăţii încearcă să faciliteze accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă, reducerea numărului de solicitări la unităţile de salvare, creşterea capacităţii de intervenţie a acestor servicii prin deplasările ambulanţelor la cazurile care sunt urgenţe reale, evitarea aglomerării structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor, precum şi reducerea numărului de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi a deceselor a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale.
În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Prevederea conform căreia, la nivel teritorial trebuiau  organizate centre de permanenţă, fără ca prezenţa medicilor de familie să fie obligatorie, anula funcţionarea acestora.
La nivel naţional, funcţionează 83 de centre fixe de permanenţă pentru care sunt încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate şi doar un centru mobil de permanenţă în judeţul Botoşani.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.