Cereri de plată la APIA

0

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a declanşat ieri campania de primire a cererilor de plată pentru măsurile sau schemele de sprijin pe suprafaţă.

Până pe 17 mai, fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată la centrele APIA, pentru a putea beneficia de susţinere financiară. Pentru cererile de plată care se depun după data de 18 mai, se vor aplica penalităţi de 1 % pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Data limită de depunere a cererilor este 11 iunie 2010, ulterior acesteia cererea de sprijin nemaifiind admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Pentru a beneficia de sprijin finaciar, exploataţiile trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin un hectar şi să fie formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare . În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole şi  arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Persoanele fizice, dar şi juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori, în cadrul asociaţiilor în participaţiune, pot beneficia de sprijin financiar pentru măsuri de suprafaţă. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Solicitanţii trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu pe întreaga suprafaţă a fermei.

Schemele şi Măsurile  de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă , din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Robert Viorel Dincă

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.