Coplata – una dintre necunoscutele şi ameninţările lui 2012

2

Introducerea sistemului de coplată pentru serviciile spitaliceşti va începe cu o achiziţie nouă la nivelul spitalelor şi presupune o evidenţă suplimentară a internărilor.
Pacienţii vandabili vor plăti la internare câte 10 lei pentru fiecare zi de spitalizare şi vor primi câte un tichet de evidenţă a serviciilor medicale din unităţile spitaliceşti.
Preşedintele director al Casei Judeţene de Sănătate precizează că beneficiarii de servicii medicale de specialitate vor plăti la internare până la un plafon maxim de 600 de lei în primele 8 luni ale anului, după care internările ulterioare nu vor mai fi taxate în sistemul de coplată. ,,Se merge pe tichet moderator şi va fi o experienţă. De asemenea, va deveni frustrant pentru unităţile spitaliceşti. Mulţi îşi vor achita coplata la un anumit spital, unde se tratează în mod curent, şi dacă vor merge apoi la altul, prin noiembrie, îi va face serviciul pe baza diagnosticului, fără coplată, şi de aici vor rezulta anumite inechităţi”, explică Mihai Geantă.
Taxele vehiculate pentru coplată sunt de 1 leu pentru fiecare examen de laborator, 5 lei pentru consultaţia la medicul de familie, 10 lei la specialist şi 50 de lei pentru o spitalizare de 5 zile. Sumele încasate din coplată vor rămâne la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale. Deocamdată, taxele sunt orientative şi urmează a fi adoptate printr-un act normativ. De la coplată sunt exceptaţii copiii şi bătrânii cu pensii mici.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Distribuiți
Articolul precedentAmendamente degeaba
Articolul următor

2 comentarii

  1. Urmariti stirile, nu emisiunile si site-urile ce interpreteaza-deformeaza dupa coloratura politica a patronilor: 90% din vestile negative sunt cu bugetari. Oare de ce ?

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.