Costică Acsinte: martor la mai multe sfârşituri de lume

1

acsinte

Fotograful ialomiţean Costică Acsinte constituie o sursă pentru istoria socială a secolului XX! Săptămâna aceasta, la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti a avut loc prezentarea–dezbatere ,,Martor la mai multe sfârşituri de lume. Colecţia Costică Acsinte.“
Întâlnirea, organizată de Asociaţia Română de Istorie Socială, a fost coordonată de Adrian Cioroianu, decanul facultății de istorie a Universității București, în opinia căruia documentele fotografice ajută la scrierea istoriei:
audio Adrian CIOROIANU
Personajul Costică Acsinte a fost conturat de un reprezentant al Muzeului Judeţean Ialomiţa. Ioan Cernău a precizat că, deşi a fost un elev mediocru, la Perieţi, fotograful ialomiţean a avut o ambiţie enormă de a deveni aviator:
audio Ioan CERNAU
Fotograful ialomiţean a ajuns în prim planul presei mondiale în urma demersului lui Mario Cezar Popescu de a crea un site cu imaginile recuperate de pe plăcuţele fotografice:
audio Cezar POPESCU
Din cele peste 5.000 de plăcuţe fotografice aflate în custodia muzeului judeţean, până acum au fost scanate în jur de 1.500, toate postate pe internet.
Fotografiile lui Costică Acsinte sunt în majoritate portrete individuale şi de grup, dar şi peisaje, prilejuind posibilitatea unei incursiuni în cotidianul unui oraş de provincie din România secolului al XX-lea, cu tradiţiile şi obiceiurile locurilor. 
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.