Criza economică s-a resimţit mai puternic anul trecut în Ialomiţa decât în restul ţarii

0
Produsul intern brut al judetului s-a micsorat cu 8,2%, o scadere cu 1,5 procente peste media regionala. Cercetarile facute de Institutul National de Prognoza si Statistica indica pentru 2010, o crestere moderata a economiei judetului, dar sub nivelul de crestere al regiunii.
Dupa evolutia productivitatii totale, determinata prin intermediul cifrei de afaceri per angajat, în cadrul principalelor firme, Ialomita a înregistrat un trend ascendent între anii 2006-2008, apropiat de nivelul înregistrat de principalelel companii din judetele mai dezvoltate ale regiunii.
În judete s-au înmatriculat circa 18.450 de agenti economici, cu doua perioade de expansiune în perioadele 1991-1994 si 2000-2008. Firmele active din punct de vedere juridic sunt doar 10.750 din totalul înregistrat. Mai mult de jumatate dintre acestea sunt societati cu raspundere limitata, 23% din evidente sunt persoane fizice autorizate iar 15,5 procente însumeaza asociatiile sau întreprinderile familiale. Societatile pe actiuni au reprezentat sub 2% din înmatricularile totale de agenti economici înregistrati pâna în 2008. Agentii economici activi sunt concentrati în zonele oraselor, pentru ca la nivelul comunelor sa se evidentieze o pondere de doar 1% din totalul agentilor economici din Ialomita. Oarecum mai multi agenti economici s-au înregistrat pâna în 2008 la nivelul localitatilor rurale în Armasesti, Bucu, Bordusani, Cosereni, Facaeni, Grivita, Manasia, Sinesti, Ograda si Barbulesti.
Investitiile straine au înregistrat în Ialomita un trend descendent din punct de vbedere al numarului de companii, dar favorabil din punct de vedere al valorii capitalului subscris. Se poate concluziona astfel ca între anii 2006-2009, Ialomita a avut o pozitie marginala în ceea ce priveste atragerea investitiilor straine, iar majoritatea companiilor cu capital strain s-au localizat în Slobozia si Urziceni.
Ca structura a activitatii economice, comertul cu ridicata, mai putin de masini si industrie alimentara, detine suprematia în economia judetului.
Agricultura, serviciile anexe si fabricarea articolelor de îmbracaminte ocupa locuri importante din punct de vedere al numarului de angajati, dar mai reduse în ceea ce priveste cifra de afaceri. Cel mai tare au crescut între 2006 si 2008 sectoarele de constructii de cladiri si comertul cu amanuntul, urmate de transporturi. Industria de fabricare a produselor plastice din cauciuc si mase plastice, industria constructiilor metalice si de bauturi, au stagnat în Ialomita, ba chiar au si scazut, în perioada în care economia duduia….
O scadere dramatica a cifrei de afaceri si a numarului de angajati a înregistrat sectorul de fabricare a substantelor si produselor chimice, urmata de o revenire în 2008 prin redresarea pe piata a societatii AMONIL.
Bine le-a mers în Ialomita fabricilor de mobila si firmelor de colectare, tratare si eliminare a deseurilor. Cercetarea mai arata ca sectoarele  cu nivel tehnologic mai ridicat sunt slab reprezentate în judet, dar în intervalul 2006-2008, domeniile depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, hoteluri si unitati de cazare, au înregistrat ponderi de peste 1% din cifra de afaceri totala a principalelor companii din judet. Desi din punct de vedere economic Ialomita înregistreaza o constanta gri a activitatilor de productie, dupa 2008, judetul a fost grav afectata la nivelul serviciilor, prin pierderea locurilor de munca ale ialomitenilor care lucrau în tara si veneau saptamânal acasa.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.