Criza financiară şi fiscalitatea excesivă contribuie la înflorirea fenomenului de muncă la negru

0

Din cele peste o sută de persoane depistate anul acesta de inspectorii de muncă, la lucru fără forme de angajare, 47 au fost găsite în producţie luna trecută.

Şeful serviciului de evidenţa muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa, Aurelia STATE, precizază că persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta, iar fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

De luna aceasta, sancţiunile pentru munca la negru s-au dublat şi au crescut până la 4 mii de lei pentru fiecare persoană identificată. Abaterea repetată se sancţionează însă penal.

De la începutul anului şi până în prezent, ITM IALOMIŢA a sancţionat  contravenţional 33 angajatori la care au fost depistate, desfăşurând activitate fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă, un număr de 115 persoane. Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale a fost de 178.000  lei.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.