Culturile de grâu sunt grav afectate de lipsa precipitaţiilor

0

În judeţ au fost însămânţate peste 80.000 de hectare cu grâu de toamnă, din cele 100. 000 planificate. Din cauza secetei, cultura a răsărit anemic iar grâul are şanse scăzute pentru producţii mulţumitoare în vara anului viitor. Directorul Direcţiei Agricole Ialomiţa spune că o secetă pedologică atât de accentuată nu s-a înregistrat în Ialomiţa în ultimii 35 de ani. ,,Situaţia nu este deloc bună. Se menţine o secetă pronunţată şi prelungită. Grâul nu arată bine deloc, trăieşte din bruma care se formează peste noapte şi ceva rouă care se mai adună dimineaţa. Practic aproape că s-a rupt legătura rădăcinii cu zona din care ar putea să-şi extragă apă, prin vasele capilare, din pământ. E o problemă foarte mare“, susţine Vasilica Pocotilă.
Cel mai negru scenariu pentru agricultori este ca iarna să fie blândă, cu precipitaţii reduse. Continuarea secetei poate periclita culturile de grâu la fel cum s-a întâmplat cu rapiţa. Directorul Direcţiei Agricole precizează că în contextul în care grâul de toamnă ar trebui întors, fermierii vor reuşi cu greu să mai facă rotaţia culturilor, iar efectele negative se vor propaga în lanţ.
O soluţie de înlocuire a grâului de panificaţie ar fi cu grâul de primăvară, dar este doar parţial valabilă. Culturile de primăvară sunt pentru grâul de paste, fără prea mare cerere în piaţă, dar mai ales fără stocuri suficiente de seminţe. ,,Primăvara se poate însămânţa de regulă numai grâu durum, care este folosit pentru paste. Dar nu există nici sămânţă atât de multă ca să acoperim şi nici cerinţe, că la noi tradiţia este să facem pâine, nu paste făinoase. Va fi foarte dificil, dacă prin absurd, o să dispară mare parte din grâul semănat, ne mai rămâne ca variante doar porumbul şi floarea. Ori nu mai există rotaţie pentru floarea soarelui, iar un scenariu de genul acesta nu vreau să iau în calcul“, a mai spus Vasilica Pocotilă.
Ca şi la rapiţă, pentru o eventuală înlocuire a grâului de toamnă, salvarea fermierilor din Bărăgan ar fi putut fi cultivarea de soia modificată genetic, interzisă în România după aderarea la Uniunea Europeană.

Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.