Cum să mori cu zile în Slobozia

0

foto: Florin Floreanu

O familie din Scânteia a făcut plângere penală împotriva spitalului judeţean de urgenţe. Oamenii acuză că, din neglijenţa personalului medical, un pacient şi-a pierdut viaţa.
Sandu Mocanu de 68 de ani a fost găsit într-o dimineaţă mort într-un canal de pe strada Lacului din Slobozia. Poliţiştii apreciază că decesul bărbatului a fost accidental, fără a cunoaşte circumstanţele cum a ajuns el în toiul nopţii din Scânteia, pe o stradă din Slobozia.
Familia lui Sandu Mocanu a fost şocată însă să afle că bărbatul, plecat cu salvarea la spital, a murit ca un câine, pe marginea drumului: “a plecat cu salvarea la spital seara pe la opt si jumatate. Cu trimitere de la medicul de familie, cu sevraj deliric. Pe mine nu au vrut sa ma ia ca insotitor. A plecat cu salvarea, vorbind. Apoi ni s-a spus ca i s-a dat drumul din spital in jurul la 1 si jumatate noaptea. I s-au facut doua perfuzii, dupa care, ce i-or fi spus – tataie, poti sa pleci acasa – dar n-au gandit ca tataia nu e din localitate, ca e batran si bolnav. Si tataia o fi luat-o sa plece. Noapte, intuneric, probabil a luat-o gresit si a cazut in canal”.
Bărbatul din Scânteia era cunoscut cu afecţiuni psihice şi ori de câte ori situaţia lui se înrăutăţea familia îi lua trimitere de la medicul de familie pentru tratament de specialitate la spital. De data aceasta, s-a întâmplat într-o zi de vineri, iar rudele nu au putut merge cu maşina după Salvare la spital. A doua zi, sâmbătă, au sunat în zadar pentru a afla ceva de soarta lui. La centrala spitalului nu le-a răspuns nimeni şi nici nu au mai fost anunţaţi, ca de obicei, că bătrânul cu afecţiuni psihice poate fi externat.
Pacientul, luat de la poartă cu Ambulanţa, a fost primit la Unitatea de Primiri Urgenţe, seara, iar după un tratament de ameliorare, a fost externat în toiul nopţii… Buimac, bătrânul a plecat, probabil spre autogară, dar s-a dezorientat şi a luat-o în sens greşit de la spital. El a mers până la capătul străzii Lacului unde a căzut cu faţa în jos într-un şanţ cu apă şi a murit înecat. Sub inspectorul de poliţie Andreea Loghin spune că nu există suspiciuni de omor.
Rudele bărbatului reclamă însă că răspunzătoare pentru moartea lui sunt cadrele medicale din tura de noapte, când bătrânul a ajuns la spital: “a fost internat de n ori la spital, ne anuntau mereu sa venim dupa el. Nu pot sa-mi dau seama, unde s-a gresit. Trebuie sa raspunda cineva! A plecat pe picioarele lui, acum de ce s-a intamplat asa”?
Externarea pacienţilor de la UPU în toiul nopţii este o practică obişnuită pentru bolnavii aduşi în urgenţă cu ambulanţa, imediat după administrarea unor tratamente de ameliorare a stării de sănătate. Anormal este că pacienţii cu afecţiuni psihice scapă filtrului medicilor de gardă şi sunt lăsaţi la voia întâmplării, pe stradă. Aşa s-a întâmplat şi în toamna anului trecut cu un pacient din Mihail Kogălniceanu, care, externat în toiul nopţii, a plecat pe jos într-o direcţie necunoscută şi a fost găsit câteva zile mai târziu pe raza unei localităţi din Brăila.
Pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ce au păţit ele, rudele lui Sandu Mocanu din Scânteia au făcut plângere penală şi sunt hotărâte să meargă până la capăt pentru ca persoanele responsabile de moartea bătrânului să plătească pentru neglijenţa lor.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.