Data aleasa pentru alegerile parlamentare, controversata…

0

Duminica din 30 noiembrie se prelungeste cu ziua libera de 1 Decembrie, iar un weekend prelungit favorizeaza turismul de sfarsit de saptamana. In acelasi timp, votul uninominal nu permite sa se voteze in alta localitate decat cea de domiciliu, ceea ce mai pune o piedica in exprimarea optiunii de vot a electoratului. Ce cred liderii politici ialomiteni despre oportunitatea planificarii alegerilor la 30 noiembrie aflam dintr-o relatare de Clementina Tudor:
audio data alegeri 
Ca data de 30 noiembrie favorizeaza sau nu prezenta la vot, pare sa nu conteze pentru majoritatea liderilor politici ialomiteni. Presedintele PNL Ialomita, Gheorghe Petre, spune ca alegerile reprezinta un moment destul de important ca romanii sa stea acasa si sa voteze decat sa plece in excursii de weekend.
O opinie total contrara are liderul filialei PNG-CD, Adrian Andriescu, care spune ca se urmareste indepartarea de la urne a electoratului educat, cu posibilitatea de a filtra mesajele electorale.
Lipsa electoratului de la urne reprezinta pentru liderul PSD Ialomita, Silvian Ciuperca, o problema de legitimitate a paralmentarilor alesi.
Unii analisti apreciaza ca data alegerilor defavorizeaza in primul rand electoratul de dreapta, fara ca vreunul dintre partidele competitoare sa se adreseze direct insa electoratului in cauza. De aici poate si intelegerea liderului PDL Ialomita, Marinica Cazacu referitor la cresterea absenteismului la urne.
Pentru prima data in istoria post-decembrista, romanii vor vota uninominal la 30 noiembrie 2008 pentru reprezentantii din parlamentul Romaniei, de aceasta data fara sa aleaga si presedintele tarii. Votul uninominal presupune insa exprimarea optiunii politice numai in localitatea de domiciliu, spre deosebire de  alegerile generale anterioare cand cetatenii Romaniei puteau vota oriunde – inclusiv in garile mari din tara.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.