Dau sânge pe mancare

2

Între Craciun si Revelion, ialomitenii nevoiasi doneaza sânge în schimbul unor bonuri de masa care sa le aduca un plus de mâncare de sarbatori.

La Centrul Judetean de Transfuzii se înregistreaza zilele acestea câte 80-100 de donatori, care vin la Slobozia din toate colturile judetului, cu speranta ca se vor alege cu câteva bonuri de masa.

Pe lânga beneficiile materiale, donarea de sânge ajuta din punct de vedere al revigorarii starii de sanatate a donatorilor. Intervalul minim între doua donari succesive este de 70 de zile.

În evidentele Centrului Judetean de Transfuzii din Slobozia sunt mai multi donatori fidelizati care doneaza de la 3 pâna la 5 ori pe an. La fiecare a 5-a donare se acorda câte un bon valoric suplimentar. Rasplata materiala pentru donarea onorifica de sânge contravine însa regulilor europene, unde cetatenii doneaza din simt civic.

Clementina Tudor

2 comentarii

 1. simtul civic se formeaza si se dezvolta prin educatie, legi si chiar constrangeri fara de care societatea nu ar putea trai decat in haos…asa au evoluat tarile civilizate, chiar daca aparent, acest simt civic se ascunde in spatele ingradirii unor libertati… altfel, chiar am fi o societate de huligani, iar romania…cam asta intelege, din pacate, prin libertate…

 2. Dupa aproape 4 luni de la prima mea idee, si dupa ce am strans un comitet de organizare de 14 persoane, lansam http://www.donor.ro/ – primul site de cautare donatori de sange din Romania. Ne propunem crearea unei alternative de cautare donatori de sânge şi transmiterea cererilor specifice de sânge pentru rezolvarea unor cazuri urgente.

  Ca şi membru Donor.ro vei avea posibilitatea să postezi cereri de donare sânge (pentru familie, prieteni, cunoştinţe), să vizualizezi cererile active şi să primeşti cereri de donare specifice profilului tău. În cazul în care grupa, Rh-ul şi judeţul tău se vor potrivi unei cereri noi, vei fi invitat printr-un e-mail să donezi sânge la Centrul de Transfuzii din judeţul tău.

  E o initiativa cu scopul initial de a aduna o masa critica de membri inregistrati, astfel incat o eventuala cerere sa aibe destinatari. De exemplu, daca apare o cerere de AB4 negativ (1% din populatie, conform cu ponderea in populatia din Romania), statistic vorbind e nevoie de o masa de minim 100 de membri din acel judet pentru a fi siguri ca vom gasi un potential donator. Iar la o operatie mai grava, ai nevoie de cel putin 4 unitati de sange, adica de 4 donatori, deci de o masa de cautare de 400 de potentiali donatori sanatosi.

  Se asigura confidentialitatea absoluta a donatorilor potentiali. Site-ul NU pune la dispozitie celor ce au nevoie de sange liste cu potentialii donatori.

  Te invit in concluzie să devii membru http://www.donor.ro
  Dan Zaharia

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.