Programul Ministerului are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin bolile cardiovasculare, dar şi prevenirea acestora. Programul se va desfăşura la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate, în coordonarea specialiştilor din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti şi Institutului de boli cardiovasculare din Timişoara.
Medicii de familie vor selecta din liste toţi subiectii cu varste peste 40 de ani care nu suferă de diabet sau de boală cardiovasculară, dar prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire.
Acestor potenţiali pacienţi medicul de familie le va calcula riscul de îmbolnăvire pentru următorii 10 ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate a Ministerului. Dacă riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist pentru diagnostic şi tratament. Dacă însă riscul este mic medicul de familie va trece la un program de prevenţie de tip comportamental.
Programul urmareste in primul an selectia a 3. 500 cabinete ale medicilor de familie, in cadrul carora se va analiza starea de sănătate a aprox. 500 000 de persoane. Bugetul programului pentru 2009 este de aprox 5 milioane de lei. România se situează în primele 3 locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare iar unul din doi români cu vârsta peste 50 de ani este hipertensiv.
Clementina Tudor
craiova este un centru medical de prestigiu si cred ca s-ar putea derula programul si prin clinicile de cardiologie din craiova unde populatia este cu risc crescut de boli cardiovasculare asa cum a aratat si pns8
…si totusi, e ceva in informarea ministerului care nu se leaga… sau mai degraba le scapa subiectul, scopul principal al preventiei… dincolo de buna intentie, cred ca riscul la bolile cardio vasculare e prezent si pana in 40 de ani. apoi, medicii de familie cred ca ar trebui sa identifice persoanele cu risc la controlul de bilant, pe care l-au cam uitat pe perioada programului de evaluare a starii de sanatate…eu mi-am intrebat medicul de familie de examenul clinic de bilant care se facea anual la implinirea varstei, si mi-a ridicat din umeri, ca nu mai e cazul. De ce? ca daca sunt pacient in lista lui are responsabilitate si asupra evolutiei starii mele de sanatate. ca retete pt bolnavii cronici elibereaza asistentele…parerea mea este ca anumiti medici, in principal cei specialisti au prins gustul banilor si au ramas la naravurile vechi. mi se pare cel putin jenant ca un medic specialist sa urle ca e supra solicitat dar sa se opuna unor angajari noi care ar presupune mai putine garzi pentru el, deci mai putini bani. ce vina au pacientii? ca le suporta istericalele, poate…