Declararea in termen a terenurilor calamitate

0

Fermierii care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi ale căror culturi au fost calamitate sunt atentionati de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura că trebuie să anunţe în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la obţinerea actelor doveditoare, apariţia cazului de forţă majoră. 

Astfel, fermierii ale căror culturi au fost calamitate trebuie să depună la centrele APIA, în termenul  menţionat, o declaraţie-înştiinţare, precum şi actele doveditoare ale fenomenului invocat, obţinute conform Legii 381/2002. 

În cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate, cum ar fi îngheţ, inundaţii, secetă sau tornade, pentru care nu există un act normativ naţional, fermierii trebuie să prezinte drept dovadă, alături de înştiinţare, copie după procesul verbal de calamitate sau adeverinţă de la primăria pe raza căreia se află terenul. 

În situaţia în care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se află într-o zonă declarată calamitată printr-un act normativ naţional, fermierii nu trebuie să mai depună la centrele APIA niciun alt act doveditor, ci doar înştiinţarea. Numai în baza ambelor acte menţionate  APIA ia în considerare cazul de forţă majoră.  Fermierii care nu înştiinţează APIA cu privire la apariţia unui caz de forţă majoră, respectiv culturi calamitate, riscă să piardă sprijinul financiar pe suprafaţă.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.