Declaraţie publică de 8 Martie

0

8 Martie a prilejuit parlamentarului liberal de Ialomiţa să prezinte în Plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie privind susţinerea drepturilor femeii în societatea de astăzi.
În argumentaţia privind obligaţia egalizării de şanse între femei şi bărbaţi, Cristina Pocora a precizat că, deşi în România femeile au câştigat dreptul de vot în urmă cu 63 de ani, reprezentarea feminină este modestă, de doar 9,6% în Parlament, 15,4% în consiliile judeţene, 11,6% la nivelul consiliilor locale şi 3,6% din totalul primarilor.
Deputatul din colegiul unu Feteşti-Ţăndărei susţine că femeile sunt mai vulnerabile la criza economică şi socială pe care o traversăm, şi în continuare, reprezentantele sexului frumos sunt mai prost plătite decât bărbaţii, ceea ce încalcă principiul european ,, remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală“.
Cum în România, femeile sunt cele care îşi asumă aproape în exclusivitate responsabilităţile îngrijirii copiilor, a vârstnicilor, precum şi a treburilor casnice, efectele negative sunt directe asupra ocupării femeilor, locurilor de muncă disponibile pentru ele şi evoluţia în carieră. În consecinţă, femeile acceptă slujbe mai prost plătite şi se delimitează de implicarea în viata socială şi în procesul de luare a deciziilor.
Sunt argumentele pentru care parlamentarul liberal de Ialomiţa, Cristina Pocora, atrage atenţia că România trebuie să îşi propună obiective clare în ceea ce priveşte asigurarea reconcilierii vieţii profesionale cu viaţa privată si familială, şi să încurajeze împărţirea responsabilităţilor familiale şi casnice între bărbaţi şi femei.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.