Deficitul la bugetul naţional, tot pe spatele angajatorilor

0

speech

„Majorarea în două tranşe a salariului minim pe economie va determina creşterea nivelului de trai a peste 800.000 de salariaţi”. Calculul şi aprecierea îi aparţin deputatului liberal de Ialomiţa, care transmite în teritoriu că măsurile Guvernului vor face dreptatea promisă în rândul populaţiei.
În realitate, Guvernanţii cu o mână dau şi cu două iau!
audio Taxe Brice si Aplice
În ciuda tuturor contraindicaţiilor privind majorarea taxelor pe forţa de muncă, soluţia de bază pentru a face bani la bugetul de stat rămâne creşterea cheltuielilor cu salariile.
Majorarea venitului minim pe economie determină, implicit, şi creşterea datoriilor la stat ale angajatorilor, pentru lefurile acordate.
Cele mai afectate vor fi firmele mici care reuşesc din ce în ce mai greu să plătească taxele la asigurările sociale, dar şi angajatorii mijlocii care sunt blocaţi de lipsa încasărilor.
Pentru salariaţi, mărirea salariului minim poate însemna chiar diminuarea drepturilor, prin încadrarea cu timp parţial de lucru, în loc de 8 ore, şi în general pe aceeaşi fişă a postului.
Un alt efect al măsurii de majorare a salariului minim ar putea fi chiar şomajul. Teoretic, creşterea încadrării în muncă înseamnă doar cu puţin mai mulţi bani şi în buzunarele salariaţilor, practic ar putea alimenta munca la negru.
E drept că, tot de la anul şi de la 1 iulie, Guvernul promite reducerea CAS-ului cu 3 procente, intenţie de care reprezentanţii FMI spun că nu au auzit încă. Scăderea cheltuielilor cu forţa de muncă este însă cea mai aşteptată măsură în rândul angajatorilor şi mai eficientă chiar şi în privinţa lefurilor salariaţilor. Cu cât un patron plăteşte mai mult la stat, cu atât va plăti mai puţin angajaţilor, şi invers.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.