Demisiile opoziţiei, ultima soluţie pentru provocarea anticipatelor

23

foto: Florin Floreanu

Opoziţia ia în calcul să se sacrifice ritualic pentru obţinerea alegerilor anticipate. Deputatul Marian Neacşu a declarat că demisiile parlamentarilor PNL şi PSD sunt o ultimă soluţie pentru blocarea Guvernului BOC, dar s-ar putea solda numai cu alegeri anticipate în colegii, dacă nu sunt susţinute şi de o simpatie populară.
,,Până în momentul acesta este doar un act de intenţie, nimic mai mult… Este o opţiune luată în calcul în măsura în care până la data începerii sesiunii parlamentare nu se întâmplă nimic sau nu sunt rezolvate nici una dintre solicitările pe care noi le-am avut.
-Care sunt acestea?
-Cea mai importantă este demisia Guvernului, alegerile anticipate şi, după caz, altă putere care să poată să suspende preşedintele, pentru că nu cred că el îşi va da demisia.
-Cât de viabilă este această intenţie de a se demisiona în bloc?
-Este ultima măsură care poate să fie luată. Ca în mişcările sociale din perioada feudală când se ajungea la războaie şi răscoale, asta reprezintă în ultimă instanţă. Când toate formele de protest, şi ale societăţii civile şi ale noastre, ca parlamentari, nu au sorţi de izbândă, apelăm la ultima soluţie pe care o mai putem avea. E adevărat că dacă ea nu e urmată şi de mişcări populare foarte serioase, iar simpatia unui asemenea gest să fie foarte amplă şi bine primită, nu va rezolva nimic. Va conduce, cel mult, la alegeri parţiale în colegiile de unde demisionăm noi.
-Atunci cât de îmbrăţişată este această soluţie?
-Este ultima soluţie… Partea interesantă este că dacă oamenii nu realizează că ăsta e un fel de sacrificiu ritual, în ultimă instanţă, şi trebuie să-l primească corespunzător şi să-l aprecieze în consecinţă, nu va rezolva nimic“, a declarat deputatul Marian Neacşu.
Parlamentarii din opoziţie au boicotat şedinţa festivă organizată pentru celebrarea Unirii de la 24 ianuarie 1859 şi, până la începerea sesiunii parlamentare, refuză orice dialog cu reprezentanţii puterii.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

23 comentarii

 1. buna ziua. psd a depus o initiativa legislativa in acest sens si care este blocata de conducerile celor doua camere ale Parlamentului. in paralel actuala putere a scos acea lege asa numita a comasarii alegerilor care tocmai ce a fost declarata neconstitutionala si care a ” omis ” sa vizeze si reducerea numarului de parlamentari. personal sunt intrutotul de acord cu reducerea la 300 a numarului de parlamentari dar opinez ca solutia unui Parlament unicameral nu este nici oportuna si nici fezabila pentru actuala stare de lucruri din Romania. Multumesc !

 2. Asadar, usl-istii au boicotat sedinta festiva dedicata Unirii de la 24 ianuarie 1859 si s-au razgandit, manati de nastase patru case, cu privire la demisia in bloc din parlament… Cat despre ce blocheaza conducerea Senatului, situatia poate ca era alta daca ponta nu dorea sa-l termine pe geoana, ignorand avantajul politic care se pierde…Personal, astept o luare de pozitie publica a usl-istilor, prin conducerea lor bicefala, privind numarul de parlamentari. Cine i-ar putea opri, cine i-a oprit sa-l contreze pe Basescu, imediat dupa discursul sau public? Ha, ha, ha!

 3. Intrebari (pentru D-l deputat Marian Neacsu si pentru @none):
  – Cum explicati solutia (pentru astazi) luata de USL: greva parlamentara ACCENTUATA (????) fata de “Demisiile opozitiei, ULTIMA (!!!) solutie pentru provocarea anticipatelor”?
  – Care va fi totusi ultima…dar chiar ultima, solutie?

 4. nu cred ca sunt in situatia de a da explicatii… sa raspunda dul neacsu, sau mai degraba dna pocora… interviul este la un anumit moment, iar raspunsurile mi s-au parut pertinente. gluma copioasa, care amuza atat de tare nu am inteles-o, iar schimbarea de plan nu ma mira. eu am apreciat pertinenta punctului de vedere. atat.

 5. buna dimineata ! ma bucur ca tema este una de interes, dar cu tot respectul nu am reusit sa descopar care sunt aspectele hilare ale unui demers, cred eu, extrem de serios. in alta ordine de idei, asa dupa cum rezulta si din stirea de mai sus si dupa cum am afirmat si in emisiunea Radio Campus, personal nu am fost si nici nu sunt adeptul demisiei din cel putin trei considerente :1. fara a fi urmata de conjugarea protestelor ramine un gest insuficient si deci inutil,2. alegerea mea in functie a fost un gest public si este macar nepotrivit sa iei o decizie unilaterala fara sa te consulti cumva cu electoratul, ceea ce am si facut intr-o oarecare masura, 3. sunt adeptul luptei pina la capat atunci cind scopul este unul pozitiv si benefic celor pe care ii reprezinti.

 6. @MARIAN NEACSU:
  1. Despre “aspectele hilare”: era vorba doar despre: “personal sunt intrutotul de acord cu reducerea la 300 a numarului de parlamentari dar opinez ca solutia unui Parlament unicameral nu este nici oportuna si nici fezabila pentru actuala stare de lucruri din Romania. Multumesc !”. Rasfoiti, va rog,declaratiile personale si pozitia oficiala a PSD si PNL la vremea declansarii refendumului.
  2. Greva parlamentara implica si renuntarea la imunitatea parlamentara?
  3. USL intentioneaza sa-si trimita in greva si europarlamentarii?
  4. Si o ULTIMA intrebare (hilara ???): Cum ati defini o “greva fiscala accentuata”?

 7. @M.C.:
  Manca-te-ar tata, nu exista imunitate parlamentara de vreo 9 ani de zile. Singura imunitate din Romania este a presedintelui tarii. Atat.
  Mai citeste Constitutia Romaniei (vezi art.72 si art.84), istetule.

 8. @Antonie I.:
  Iorgovane, cam repede(???) ai raspuns, desi…
  Intrebarile erau pentru D-l deputat de Ialomita Marian Neacsu, dar se pare ca greva este nu doar ACCENTUATA (???), ci totala.

 9. sa intelegem @M.C. ca orice opinie personala excede pozitiei de grup, 0ricare ar fi natura acestuia? si totusi, avem alegeri uninominale. pe mine ma intereseaza persoana, si apoi grupul. ma irita ideea de uniformizare…

 10. buna dimineata ! probabil ca nu sunt pe aceiasi lungime de unda, dar eu continui sa nu vad nimic hilar in textul respectiv. pe de alta parte chiar va rog sa detaliati declaratiile mele din oricare perioada doriti si veti vedea ca am sustinut si sustin acelasi punct de vedere : parlament bicameral si reducerea numarului de parlamentari. in ceea ce priveste raspunsul la celelalte intrbari : 2. parlamentarii nu mai au imunitate decit referitoe la declaratiile si opiniile politice. 3. usl nu va impune europarlamentarilor aceasta forma de protest, deoarece socotim necesar ca interfata cu lumea democratica sa existe cu atit mai mult cu cit am observat si eu si cu siguranta multe milioane de romani ca actuala putere si presedintele ei este tare deranjata de faptul ca in cancelariile occidentale se cunosc foarte bine realitatile necosmetizate din Romania. 4. dintr-un punct de vedere si ca fost om de afaceri, consider normal sa existe un raport corect intre stat si cetatean si intre stat si firme, dar atit eu cit si d-vs nu putem sa nu remarcam ca acum exista un mare dezechilibru intre ce dau oamenii de afaceri statului si ce primesc de la acesta.

 11. Deasemenea, un mare dezechilibru este intre ,,greva usl” si faptul ca absolut toate drepturile unui parlamentar psd/pnl, incepand cu indemnizatia, suma forfetara pantru cabinet, deplasari, chirie pentru cei ce n-au locuinte in Bucuresti, raman valabile, desi persoana e cica e in greva. Mda,…adevaratele proteste, nu alea instrumentate de ciuperca si alti lideri, pe spinarea cetatenilor, NU V-AU LAMURIT cum apareti in ochii romanilor? N-ati adus de partea dvs., la acest inceput de 2012, nici macar un om din majoritatea tacuta- parerea mea!

 12. Buna ziua!
  1. Intrucat nu sunt politician, imi permit sa fiu pe mai multe lungimi de unda.
  2. Va cunosc pozitia personala fata de numarul de parlamentari, dar va reamintesc ca Referendumul din nov. 2009 se referea si la parlamentul unicameral.
  3. Cat despre imunitatea parlamentara, puneam in discutie termenul de “renuntare” si nu de “pierdere”. (desi pentru mine Art.191 din Regulamentul Camerei Deputatilor imi este suficient).
  4. Ca veni vorba de regulament, cum interpretati “greva parlamentara accentuata (!!!!)” prin prisma Art.212 ?

 13. poporul si-a schimbat prioritatile intre timp, acuma vrea demisia lu Basescu si a lu ala micu zis Boc.
  sa vezi dracie, ce facem, te pui cu vointa poporului ?

  hai, daca te tine
  baia de multime

 14. buna dimineata ! trebuie sa constat ca masinaria de intoxicare functioneaza foarte bine si la d-vs. din cite am vazut eu la tv ( si direct, pt ca am fost in patru rinduri in piata universitatii, singur) solicitarile protestatarilor se refereau la cu totul alte probleme decit parlamentul unicameral si cu tot respectul nu cred ca asta e tema care a scos romanii in strada. in al doilea rind noi nu ne aflam in greva ( nu exista referitor la parlamentari o asemenea posibilitate ) ci in situatie de protest parlamentar, o abordare care ne permite sa ne manifestam impotriva derapajelor majore de la democtatie in activitatea parlamentara si cea de guvernare a tarii si totodata sa fim solidari cu protestatarii impotriva actualului regim din toata tara. daca vreti sa intelegeti asta este in regula. daca nu este problema d-vs. orice discutie pe alte teme care nu reprezinta in acest moment agenda oamenilor care protesteaza in toata tara nu cred ca-si are rostul.

 15. protest parlamentar = situatie care permite celor ce ,,protesteaza” sa-si incaseze indemnizatiile, banii pentru chirie (cei ce nu au locuinte in Bucuresti), sumele forfetare pentru cabinetele parlamentare, sa pastreze masinile de serviciu, s.a.m.d. si, totodata, sa fie ,,solidari” cu oamenii simpli (nu aia platiti, cum sunt galeriile echipelor din Bucuresti) care protesteaza. A, uitam sa spun ca oamenii simpli si cinstiti protesteaza si impotriva psd-pnl, da’ nu conteaza, cica astia din opozitia parlamentare sunt solitari cu ei: Ha, ha, ha, vivat Caragiale! DEMAGOGI!!!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.