Deputatul Marian Neacşu a început o campanie de recuperare a banilor pe care anumite state îi datorează României

2

Parlamentarul de Ialomiţa a pornit demersul de la dezvăluirile făcute de un profesor care a descoperit în arhivele statului elveţian că românii ar avea de primit 18,8 milioane de euro, o creanţă comercială a statului german constituită înainte de 1939.
În calitate de vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, deputatul din Colegiul 2 Slobozia încearcă să determine înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de recuperarea celor aproximativ 19 milioane de euro.
Marian Neacşu a declarat că demersurile în alcătuirea unui grup de anchetă la nivelul Camerei Deputaţilor au eşuat dar vor fi continuate la Senat, unde opoziţia se află într-un avantaj conjunctural faţă de coaliţia de Guvernare. ,,Mi se pare cel puţin nedrept din două puncte de vedere. Este vorba de o sumă extrem de importantă pentru bugetul României, şi asta ar face să fie ceva mai bine fiecăruia dintre noi, sau cel puţin unor categorii importante de cetăţeni, iar în al doilea rând mi se pare injust ca Germania să plătească o datorie pe care nu o avea către Grecia, de 100 de miliarde de euro, şi să nu plătească datoria faţă de România, care pare a avea un caracter cert“.
Conform evidenţelor oficiale ale statului, România mai are creanţe active, adică bani de recuperat, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, datorii ale unor foste state prietene din perioada regimului comunist. Deputatul Marian Neacşu precizează că multe dintre datoriile către statul român au fost stinse după 89, în defavoarea noastră. ,,Am solicitat date la ministerul Finanţelor Publice şi la Banca Naţională referitoare şi la celelalte creanţe pe care România le are de încasat din relaţiile externe, înainte de 1990. O parte dintre ele au fost închise, fiind cesionate unor firme private în general şi evident că s-a realizat în defavoarea statului român, dar altele sunt active în continuare. În afara acestei datorii a Germaniei sunt o serie de creanţe certe de la state cum ar fi Irak, Mozambic, Guineea şi Coreea, plus o datorie de 1,3 miliarde ruble transferabile la Cuba. În toţi aceşti 20 de ani de la Revoluţie şi până în prezent nu am reuşit nici măcar să deschidem capitol de negociere privind recuperarea“, detaliază deputatul Neacşu.
Deocamdată, datoria Germaniei, de aproape 19 miliarde de Euro către România, este discutabilă în opinia statului Român, ai cărui reprezentanţi încă mai cântăresc oportunitatea unor demersuri de recuperare a acestor bani.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

  1. Marian NEACŞU (PSD): şi-a angajat fiica, Cristina Monica NEACŞU, începând cu data de 01.07.2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorală nr. 23 Ialomiţa. Beneficiul patrimonial obţinut de fiica lui, , începând cu data de 01.07.2009 – prezent, de către fiica domnului Marian NEACŞU, doamna Cristina Monica NEACŞU, a fost de 16.642 Lei (aproximativ 3.962 Euro). Sunt alaturi de ANI in campania de recuperare a sumei mentionate anterior!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.