Echinocţiu de primăvară

10

Începând de astăzi şi până la 21 iunie, ziua va câştiga treptat teren în faţa nopţii.
21 martie este data echinocţiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, când durata zilei devine egală cu cea a nopţii.
Şeful Staţiei METEO Slobozia, Viorel Căluţă, precizează că la momentul echinocţiului de primăvară, Astrul Solar traversează ecuatorul, trecând din emisfera australă în cea boreală. La 21 martie, în emisfera Sudică începe Ziua Polară iar în cea Nordică, noaptea Polară, care durează 6 luni.
După solstiţiul de vară, ziua va începe treptat să scadă până la 23 septembrie, când ziua şi noaptea vor avea din nou durate egale a câte 12 ore.
Echinocţiul de toamnă este momentul când Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, răsărind şi apunând chiar în punctele cardinale est şi vest, iar durata zilelor redevine astfel egală cu cea a nopţilor.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

10 comentarii

 1. Doamne, ce de greseli intr-un articol de doar 14 randulete…
  1. ziua creste incepand cu data de 22 decembrie (de la solstitiul de iarna) cand durata zilei a fost minima, iar cea a noptii maxima. Azi, la echinoctiul de primavara, procesul de crestere a duratei zilei fata de cea a noptii este in plina desfasurate, de fapt, este exact la mijlocul acestui proces (cand, evident, ziua este egala cu noaptea).
  2. la momentul echinoctiului, astrul solar traverseaza ecuatorul CERESC (in lipsa acestei precizari s-ar fi putut intelege ca este vorba de cel terestru).
  3. la 21 martie, in emisfera sudica nu incepe iarna polara ci incepe toamna astronomica. Noaptea polara incepe in tinutul antarctic, mai exact dincolo de cercul polar de sud. Concomitent, in emisfera nordica incepe primavara astronomica, nicidecum ziua polara, care incepe totusi in tinutul arctic, dincolo de cercul polar de nord.

  In rest… sa ne bucuram ca incet-incet, va veni si caldura!

 2. Hmmm, laudele de la concursul de tir au aparut imediat… comentariul meu cred ca va fi validat cand va ajunge pe a 5-a pagina (sau poate niciodata)!
  Nu va inteleg, era o corectare a unor enunturi pline de erori, nicidecum un afront adus vreunei persoane…

 3. ma bucur sa constat ca exista cititori avizati. nu inteleg george prima observatie, pt ca, in primul dintre cele 14 randuri se spune ca ziua castiga teren in fata noptii, ceea ce exprima exact ce subliniezi si tu, dar in mai putine cuvinte. apropos, printre multele definitii ale unei stiri, este aceasta: ,, cat mai multa informatie, in cat mai putine cuvinte.“
  lipsa precizarii CERESC, mi-o asum. restul sunt informatii de la sursa.
  multumesc.

 4. Pt. C. Tudor

  Referitor la prima observatie, in titlul stirii se spune asa: “Începând de astăzi şi până la 21 iunie, ziua va câştiga treptat teren în faţa nopţii.” Am subliniat ca e incorect, nu de “astazi” (adica, de fapt, 21 martie) incepe sa castige teren ziua, acest lucru se intampla inca de la solstitiul de iarna, din decembrie.

  De acord, nu trebuia sa se scrie acum un tratat de astronomie, dar asta nu scuza strecurarea unor greseli.

 5. Pt George.
  exact ca in ,,familie“ cel mai tare imi place cand vorbim de acelasi lucru, dar ne contrazicem. in acceptiunea mea, sa castigi teren, inseamna de la momentul zero, deci egalitate intre zi si noapte, mai departe.
  si senzaţia mea a fost ca m-ai pandit dupa colt. dar în niciun caz nu ma deranjeaza.

 6. Pt. C. Tudor

  Asa cum ati spus in primul comentariu, o stire trebuie sa spuna multe in cat mai putine cuvinte. As incheia eu discutia (deloc polemica) asa: “Vine, vine primavara!”.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.