Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor îşi deschide porţile pentru persoanele aflate în dificultate

5

Zilnic, la centrul de Consiliere şi sprijin din clădirea Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, se oferă consiliere individuală şi de grup, informare juridică, activităţi de socializare şi sprijin material de urgenţă, în vederea reducerii situaţiilor de criză resimţite la nivel familial.

Pentru anul 2009, numărul estimat al beneficiarilor este de 100 de familii în care se înregistrează diverse forme de violenţă, care au un întreţinător în detenţie sau tineri care se eliberează din detenţie, familii cu venituri foarte mici sau în care un părinte ori ambii sunt în şomaj.

De asemena, sunt aşteptate să treacă pragul centrului de consiliere şi persoanele care stau în locuinţe sociale şi necesită intervenţii de urgenţă, familii în care există persoane infectate cu HIV/SIDA, tineri care au părăsit sistemul de protecţie socială de tip rezidenţial, femeile însărcinate cu probleme de sănătate sau familile cu probleme de cuplu.

Persoanele interesate pot obţine informaţii direct la Centrul Socio-Cultural Episcopul Damaschin, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9-16.

Clementina Tudor

5 comentarii

  1. Va trimitem mesajul nostru, al oamenilor de rand din Satul Negoesti, Com. Soldanu, ca nu mai putem sa onoram taxele impuse de preotul din comuna Soldanu, Sat Negoesti.
    Taxa de pomeni ( 40 Lei Noi), taxa de inmormantare intre 400 si 600 Lei, taxa de cununie la fel.
    Biserica a primit fonduri de la Primaria Comunei Soldanu si nu se vede nici o imbunatatire la biserica. Turla mare a biserici se vede cu ochiul liber inclinarea si posibilitatea prabusiri. In jurul biserici se afla o schela ridicata aproximativ 3 ani de zile, iar nici un muncitor nu este in curtea biserici de a lucra. Slujbele se tin in beciul biserici. Locurile de veci din curtea biserici, se vand cu 750 lei Noi/locul, iar cele din vechiul cimitir nu stim pretul exact. Va reamintim ca acest popa pe nume Trusca, a vandut clopotul biserici vechi de sute de ani si precizeaza ca a cumparat un candelabru pe el. Icoanele vechi ale biserici nu mai sunt in lacas. Rugam a merge si intreba pe subsemnatul Iosif Florea si prietenul lui, fostul fierar de la I.A.S Negoesti, acum decedat, a-l intreba cum a dat clopotul jos si unde la dus. Mentionam ca stie de acest lucru si fostul primar al Comunei Soldanu, Marinciu Costel, unde a facut sprituri cu preotul Trusca in beci. Asteptam sa vedem ce masuri luati asupra preotului Trusca si va trimitem si poze pe site ca sa puteti vedea ce se intampla in sat. In incinta cimitirului de langa biserica, paste vitele dascalului biserici pe nume Stoian, pe morminte si noi suntem obligati sa ne curatam mormintele. Oamenii, nu tocmai in varsta vor sa implice a nu mai accepta sa intre in biserica acest preot care nu a facut nimic pentru acest lacas si numai a profitat de pe urmele oamenilor din sat. Acest preot impune oamenilor care sunt la slujba si vor sa se impartaseasca sa dea bani de hartie si nu monede. Rugam a face inventarul obiectelor de cult din biserica si a transfera alt preot la aceasta Manastire al lui Neagoie Basarab.Biserica a avut clopote, unul mare s-a vandut si cel mic a ramas acum in exercitiul de functiune. Casa parohiala a biserici construita pe banii oamenilor din sat, este inchiriata unei famili si nu stim banii de la chirie unde ajung. Sunt oameni batrani care se duc sa se impartaseasca in alte sate, decat sa mai mearga la aceasta biserica. Intr-una din duminicile unde a tinut slujba a impus batranilor sa faca copii pentru ca a scazut natalitatea in acest sat. Mentionam ca de fiecare data duminica spune la oameni ca nu are sale ariu si ca traiesti din aceste taxe care sunt impuse de el. Daca nu se iau masuri asupra preotului care face ce vrea in incinta biserici, a adus stupina proprietate personala in incinta si vinde mierea in lacasul de cult, langa lumanari si tamaie, noi ne opunem intrari lui in biserica de a mai face slujbe. Asteptam un raspuns in legatura cu acest caz si control riguros asupra inventarului obiectelor valoroase din aceasta biserica.
    Atentie de acest caz al vanzari clopotului, stie si fostul ministru al culturii Razvan Teodorescu care a facut vizita in aceasta biseirca unde a facut si poze si se afla la intrarea in lacas.

    Va multumim!

  2. cine a scris primul comentariu are numai clopote si clopotei in cap! rusine sa arunci cu noroi in activitatea unui om dupa 28 de ani de preotie fara nici o sesizare sau reclamatie in tot acest timp!
    se aduc niste acuze grave fara nicio dovada.
    1. taxele sunt eronate, iar pentru fiecare serviciu religios preotul emite chitanta
    2. fondurile primite de la Primarie au fost derulate de catre Consiliul Local – direct la constructor, fara a intra in contul parohiei;
    3. biserica a fost sparta de hoti in ultimii 20 de ani de mai multe ori, exista sesizare la politie si lista cu bunurile furate;
    4. fostul primar Constantin Marinciu si preotul Nicolae Trusca nu sunt consumatori de alcool;
    5. preotul locuieste in sat de cand a venit, de 28 de ani si si-a construit o casa proprietate personala pe un teren dat de primarie. Casa parohiala a fost inchiriata ca sa nu se deterioreze. Chiriasul primeste chitanta lunara pentru bani. Ce s-ar fi ales de o casa nelocuita timp de 18 ani?
    6. ce poate fi mai compatibil cu misiunea de preot decat apicultura? cu ce sa se ocupe preotul, cu cresterea vacilor sau a oilor?
    7. stupina este pe un teren in afara satului si nu cred ca deranjeaza pe nimeni decat poate pe unii care urasc tot ce este bun si frumos in jurul lor;
    8. reparatia bisericii a fost inceputa in urma cu multi ani, Ministerul Culturii nu a asigurat fondurile necesare repararii, iar acum preotul lucreaza la un proiect european in valoare de aprox. 3 milioane de euro;
    9. cine a scris aceste rautati, cati bani a facut donatie pentru reparatia bisericii, sau a incercat sa vorbeasca cu preotul despre ce framantari are?
    s-ar putea sa aiba nevoie de o exorcizare!

  3. Draga cititorule,

    Ma numesc Trusca Nicolae si sunt preot paroh in satul Negoiesti din 30 ianuarie 1982. Am citit comentariul referitor la activitatea mea ca preot si doresc sa vin cu unele lamuriri mai ales pentru acei oameni care ma cunosc si au in general incredere intr-un preot.
    – Taxele la serviciile religioase nu sunt inpuse de mine, ci sunt hotarate de Consiliul Parohial prin procesul verbal din data de 17 august 2008.
    – In prezent sunt urmatoarele taxe: botez 200 lei, cununie 250 lei, inmormantare 170 lei, parastas 40 lei si nu sunt mai mari ca in satele din imprejurimi.
    – Eu am reparat odata biserica intre anii 1982 si 1989 in regie proprie cand am tencuit-o pe dinafara am revizuit si vopsit acoperisul, am schimbat o parte din tamplarie, am turnat o centura de beton armat de jur imprejurul bisericii am pus ferestre la turla mare, biserica nu avea gard, am imprejmuit doua cimitire, am reparat casa parohiala(poate 70-80% din bani personali) care nici gard nu avea, am amenajat beciul, am facut doua magazii in curtea bisericii si alte lucrari.
    – Dupa revolutie Ministerul Culturii a preluat biserica monument istoric, i-a facut un proiect de reparatie si de ce nu sa terminat nici pana azi, nu trebuie sa raspund eu.
    – Actuala schela in jurul bisericii a fost ridicata nu acum 3 ani ci in luna mai 2008 in ideea ca vor continua lucrarile
    -In beciul bisericii a fost amenajat un Paraclis in care se tin sfintele slujbe pe timp de iarna fiind la asentimentul credinciosilor.
    -Un loc de veci in cimitirul din curtea bisericii este 430 lei iar in celelalte doua cimitire „Vechi” si „Canton” este 120 lei conform aceluiasi proces verbal. Persoanele fara pensie si urmasi primesc loc de veci gratuit si mentionez totodata ca pensia minima este de 350 lei lunar.
    – Biserica Negoiesti nu a avut niciodata doua clopote functionale. Se face referire probabil la un clopot spart, fara jug si fara limba, ca de aceea era pus in clopotnita pe araci, l-am dat jos in urma cu vreo 20 de ani pentru ca devenise instabil si era un perical pentru copiii care uneori se urcau in clopotnita.Prin anii 1990-1991 a fost furat in aceeasi perioada in care a fost furat si gardul bisericii in lungime de 130 m.l. cu stalpi cu tot. Tot atunci sau furat 6 burlane de scurgere de la biserica lungi de peste 10 m.l. fiecare stergatoarele de fier si altele. Am sesizat atunci politia care probabil si azi face cercetari, dar oricum valoarea clopotului respectiv daca ar fi fost valorificat ca material la ora actuala nu ar fi costat mai mult de 500-600 de lei.
    – Biserica a fost sparta de hoti in ultimi 28 de ani, de cand sunt preot aici, de 6 ori; In 1986, in 1992, iar in anii 1997 si 1998 de 4 ori furandu-se din ea tot ce se mai putea fura;icoane, sfesnice, o evanghelie, un potir, un epitaf, si altele care sunt trecute in sesizarile catre politie. Acestea reprezentau o oarecare valoare dar nu aveau valoare de Patrimoniu. Dea lungul istoriei biserica a mai fost pradata, incendiata si jefuita de turci de bulgari, de hoti si alti talhari.
    – N-am „facut sprituri” cu fostul primar Constantin Marinciu din neputinta pentru ca de ani buni amandoi suntem sub tratament.
    – „Dascalul Stoian” nu paste vaca in cimitir pentru ca nu mai are de peste 10 ani.
    – Monezile despre care se spune ca nu le-as accepta (imi este si rusine ca discutia a coborat atat de jos) au maxim valoarea de 50 de bani. Dumnezeule, despre ce sume discutam?!! Nu eu, dar nu cred ca vreun coleg de-al meu s-ar uita la bani cand impartaseste pe cineva.
    – Biserica este ctitorita de Matei Basarab in anul 1649 care a trait cu 130 de ani dupa Neagoe Basarab. In curtea bisericii este un panou de 2 m.p. cu aceasta precizare.
    – Nu cred ca cineva din satul meu merge sa se impartaseasca in alte sate (in afara de motive binecuvantate) pentru ca nu sunt navetist si nu sunt un duhovnic exigent.
    – Nu puteam sa spun batranilor sa faca copii (imi vine sa rad) pentru ca si eu am, 50 de ani si imi dau seama ca acest lucru nu este tocmai usor.
    – Spun oamenilor ca nu am saloariu integral de la stat pentru ca asa este, dar nu in fiecare duminica pentru ca nu sunt obsedat de salariu avand o afacere in apicultura si sotia lucreaza.
    – Toate bisericile din tara asta pecep anumite taxe pentru ca au si cheltuieli ca orice institutie, spre exemplu parohia Negoiesti are de platit taxe, impozite, intretinere, curent, incalzire, contributii la salarii, contributii la sustinerea unitatilor ierarhic-superioare de aproximativ 2500 lei lunar.
    – Vand miere langa tamaie si lumanari, frumos ambalata, pentru ca mierea nu impieteaza lacasul de cult.
    – Stupina nu este in curtea bisericii, ci in afara satului in rezerva cimitirului. Nici albinele nu impieteaza cimitirul.
    – Toate bisericile din tara au fost inventariate inainte de 1989 si cartile, obiectle de cult si icoanele de patrimoniu au fost ridicate si duse la Calarasi la nu stiu ce biserica muzeu; nu cunosc bine problema pentru ca nu m-a interesat deoarece biserica Negoiesti nu a avut obiecte cu valoare de Patrimoniu.
    – Ma amuza sa aflu ca si domnul Razvan Teodoresca stie ceva de un clopot de la o biserica uitata de timp in inima Baraganului.
    – Inchei scriind ca sunt un preot sociabil cu multi prieteni, dupa cum se poate observa si sar in ajutorul celor care mi-l cer. Spre exemplu pe doanma care scrie acel comentariu rautacios la adresa mea(nu-mi explic ce a determinat-o la acest gest) acum 15-16 ani cand a nascut am adus-o acasa cu baietelul de la spital. N-a fost dupa ea nici sotul, nici tatal ei care aveau masina; am fost eu, umilul si nevrednicul preot Nicolae Trusca-Negoiesti.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.