Erupţia vulcanică din Islanda a dezvăluit fragilitatea sistemului european de transport

0

Reprezentantul zonei de sud est a României în Parlamentul European, a pledat pentru investiţii în transportul feroviar şi naval, astfel încăt, o cauză de forţă majoră, cum a fost norul vulcanic, să poată fi gestionată prin sursele alternative de transport.

Deputatul socialist, Adriana Ţicău, a precizat că în Uniunea Europeană, anual circa 800 de milioane de pasageri utilizează transportul aerian la nivel naţional, 44% la nivel intra-comunitar şi 34% la nivel extra-comunitar.  Erupţia vulcanului din Islanda a paralizat însă sistemului de transport european. In ultimele şase zile, peste 17.000 de zboruri au fost anulate şi milioane de pasageri au rămas blocaţi în diferite locaţii, în interiorul Uniunii sau în exteriorul acesteia. In aceste condiţii, a precizat Adriana Ţicău, obligatorie era informarea corectă şi în timp util a pasagerilor. Dar mai ales posibilitatea de redirecţionare a călătorilor către alte mijloace de transport: căile ferate, căile navigabile sau rutiere. Dacă un astfel de sistem ar fi fost funcţional, 66% din pasagerii blocaţi în această perioadă – cei care călătoreau în interiorul unui stat membru sau în interiorul Uniunii- ar fi ajuns la destinaţie utilizând alte mijloace de transport.

Euro deputatul din Galaţi a profitat de situaţie pentru a solicita  alocarea de fonduri pentru dezvoltarea  transportului trans-european astfel încât căile ferate de mare viteză să deservească toate capitalele Statelor Membre precum şi marile oraşe europene.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.