Expoziţie cu instrumente de măsură la Muzeul Agriculturii

0

foto: Florin Floreanu

Balanţa bunicii, compasul de teren, ţapul cârciumarului şi dubla precupeţului sunt doar câteva dintre instrumentele de măsurare prezentate la Muzeul Agriculturii din Slobozia în cadrul unei expoziţii de metrologie şi agricultură.
Evenimentul a prilejuit pentru cunoscători redescoperirea unor obiecte utilizate frecvent în viaţa de zi cu zi a satului românesc şi permite tinerilor să cunoască din îndeletnicirile apuse ale strămoşilor.
Ciudate şi aparent inutile, printre obiectele de măsurare atârnate pe pereţi am descoperit un raiţeg sau zgârieci. Ce este şi la ce se folosea, am avut şansa să aflăm de la unul dintre vizitatori. Fost CFR-ist, Nan Barbu din Mihail Kogălniceanu, ne povesteşte tehnica de lucru cu unul dintre instrumentele tâmplarilor: “este o piesa cu care se lucreaza in tamplarie – ca sa se poata lucra cu precizie se faceau niste urme; are niste tinte care zgarie lemnul si cand tai cu fierastraul nu depasesti acele semne, ca daca tai pe alaturi, lucrarea e de proasta calitate”.
Potenţialul ascuns al expoziţiei s-a întrezărit şi prin aprecierea directorului Gheorghe Petre, privind utilitatea unui ceas, care “indică ora exactă de cel puţin două ori pe zi chiar şi atunci când este stricat”.
Printre unelte, mai descoperim şi compasul pentru măsurarea terenului agricol, ar cu ar…
Muzeograful Adrian Stroe spune că fiecare element al expoziţia a fost restaurat înainte de prezentarea pentru public: “expozitia cuprinde o serie de unelte, instrumente, aparate, structurate pe cateva capitole, respectiv masurarea terenurilor, unitati de masura pentru lichide, unitati pentru tratat si masurat si mijloace de cantarire, poate partea cea mai interesanta”.
Din rândul exponatelor nu avea cum să lipsească un calendar. Înţelepciunea populară, desprinsă din practică, a răzbit până în 2001 când a fost tipărit un calendar agricol pe care au fost scrise previziunile anului, funcţie de vremea şi semnele fiecărei luni. Ştim că dacă plouă în mai e rost de mălai. De la Petruţa Dragomir mai aflăm că florile bogate ale salcâmilor indică un an bun la producţiile de fasole şi de mazăre. Şi exemplele continuă…
Expoziţia de metrologie şi agricultură constitue una dintre prezentările de bază ale Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia şi poate fi vizitată de marţi până vineri între orele 9 şi 17, iar sâmbăta şi duminica de la 8 la 16.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.