Expoziţie de fotografie la Clubul Elevilor din Urziceni

0

DSC_17820

World Vision România – Biroul Zonal Ialomiţa, a organizat marţi, 5 noiembrie 2013, începând cu ora 13, la Clubul Elevilor din Urziceni, expoziţia de fotografie a proiectului C4D (Children for development). Potrivit reprezentanţilor World Vision, scopul proiectului a fost acela de a ajuta copiii cu vârste între 12 şi 14 ani să-şi dezvolte competenţele artistice, participarea şi activismul în comunităţile lor.
În luna ianuarie, copiii au primit din partea fundaţiei cinci aparate de fotografiat. Imediat după selecţia participanţilor – 20 de copii din 5 comunităţi din Ialomiţa (Dridu, Coşereni, Maia, Fierbinţi şi Roşiori) – a fost susţinut un curs de jurnalism. Aici, copiii au învăţat treptat cum să folosească un aparat de fotografiat şi tehnici de bază în fotografie. Fiecare grup de copii a lucrat asupra descoperirii unor nevoi locale şi, în etapa următoare, a avut loc ilustrarea acestor nevoi. Pentru fiecare nevoie identificată şi fotografiată, copiii participanţi în proiect au scris un scurt eseu care explica mesajul transmis de ei. Tematicile pozelor sunt: „Mediu rural bolnav din cauza poluării” (Coşereni), „Cantina socială în comunitatea mea” (Maia), „Parcul grădiniţei” (Roşiori), „Grup sanitar pentru clasele primare” (Dridu) şi „Strada nu e loc de joaca!!!” (Fierbinţi).
Evenimentul de la Urziceni a cuprins prezentarea pozelor realizate de copii şi premierea grupului care a avut cea mai buna ilustrare a nevoii din comunitatea lor. Pentru echipajul câştigător, cel de la Coşereni cea mai mare provocare a fost scrierea eseului. Iulia Dobre ne-a mărturisit la final că lucrul cel mai uşor a fost să aleagă tema. „Am ales o idee în care să putem face mai multe lucruri, mai multe poze. Am avut idei originale toţi. Am încercat să facem cât mai multe lucruri „wow!” şi ne-am distrat, am lucrat în echipă. Provocarea a fost să facem eseul, pentru că nu ştiam ce să scriem mai bine în el. Am lucrat cu gunoaiele, deci ne-a fost cam greu să umblăm printre ele, şi am luat şi un animăluţ după noi, ca să fie cât mai original”, spune Iulia.
Tot eseul a fost provocarea supremă şi pentru Cristian Chiriţă şi colegii lui din Dridu, care consideră poluare un clişeu. Aşa că au ales să pledeze cauza modernizării grupului sanitar de la şcoala din comună şi speră ca demersul lor să fie auzit şi de autorităţile locale. „În comună s-a discutat de foarte multe ori despre poluare şi am zis: „Facem un clişeu din chestia asta? Să facem altceva despre care încă nu am discutat”. O provocare foarte mare a fost scrierea eseului, pentru că au fost foarte multe minţi, am pus totul la un loc, am şters, am rescris. În comună sunt destul de multe probleme şi probabil că n-au avut timp să se gândească şi la asta dar, dacă noi îi punem la curent cu problemele noastre, poate chiar vor lua măsuri şi să ne ajute cu proiectul nostru”, a precizat Cristian.
În opinia reprezentanţilor World Vision, proiectul „Children for development” a constituit un exerciţiu al exprimării publice, care le-a oferit copiilor posibilitatea de a expune prin fotografie şi prin propriile cuvinte nevoile cu care ei se confrunta, precum şi posibilele rezolvări la problemele identificate. Prin proiectul C4D, copiii învaţă să-şi împărtăşească poveştile şi să devină o voce pentru comunitatea lor.
Robert Viorel Dincă, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.