Expoziţie document: 100 de ani de la primul război mondial

2

FLR_0562

La Slobozia şi împrejurimi au funcţionat 3 lagăre de prizonieri, iar Cimitirul Eroilor a fost amenajat şi îngrijit pentru prima dată în 1933 de un pensionar CFR. 
Istoria locală, necuprinsă încă în vreun manual şcolar, este cu mult mai bogată în evenimente decât păstrează memoria colectivă.
Urmări ale primei conflagraţii mondiale au fost prezentate ieri în cadrul expoziţiei ,,români şi francezi în primul război mondial“, iar documentarea a fost prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea conflictului armat.
Directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazul, Vitalie Buzu, a prezentat la vernisajul expoziţiei istoricul celor 3 lagăre germane de la Slobozia şi Mărculeşti unde au fost aduşi prizonieri francezi, algerieni şi indieni:
audio Vitalie BUZU
Prizonierii de război, morţi în lagărele de la Slobozia, au fost îngropaţi în Cimitirul Eroilor. Reprezentantul filialei judeţene a Arhivelor Naţionale, Ionel Tătaru, a precizat că primul interesat de amenajarea corespunzătoare a Cimitirului eroilor a fost pensionarul CFR Haralambie Iordache:
audio Ionel TATARU
Pe lângă Cimitirul Eroilor, o altă mărturie a lagărelor de război de la Slobozia este monumentul din zona Central ridicat în memoria unui prinţ algerian. Ambele obiective au potenţial turistic şi pot deveni repere ale unor circuite special create pentru iubitorii de istorie şi tradiţii.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

  1. Ce legatura are Monumentul cu Vechile Traditii Romanesti….ce are Sula cu Prefectura….de unde atata Turism la monumentul Printului. "Vrabia malai viseaza" zice un vechi proverb

    • asa e, noi nu stim sa spunem nici macar povestile care exista, dar sa mai si valorizam ceva…  mai bine ignoram! poate vizitezi expozitia si o sa gasesti si legaturi intre evenimentele istorice si traditiile locului!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.