Până la începutul anului viitor, când medicii de familie sunt obligaţi să cumpere cititoarele de card şi să introducă datele pacientului în cipul electronic pe care îl deţinem, noul instrument de lucru în acordarea serviciilor medicale este inutil.
După 1 ianuarie 2015, cardul de sănătate este obligatoriu şi ar trebui să devină funcţional, deşi sunt foarte multe necunoscute privind utilizarea acestuia. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa, Mihai Lungu, spune că de carduri beneficiază doar persoanele care plătesc asigurările de sănătate, dar asiguraţi sunt şi copiii sau alte categorii sociale pentru care nu s-au emis astfel de instrumente:
audio Mihai LUNGU 1
Măsurile de confidenţialitate a datelor înscrise pe cardul pacientului ridică probleme speciale în cazul bătrânilor, mai spune medicul Mihai Lungu:
audio Mihai LUNGU 2
Persoanele asigurate care nu au fost găsite acasă de factorul poştal vor putea în posesia cardului de sănătate, după 1 ianuarie, de la medicul de familie. Există însă şi situaţii în care cei care lucrau la momentul elaborării bazei de date, să primească deşi acum nu mai lucrează, dar şi invers. Culmea este că în cazul pierderii documentului, Casa de Sănătate va elibera o adeverinţă care va suplini cardul de sănătate.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro