Firmele din Ialomita ignoră creditele avantajoase

1

Firmele din Ialomiţa s-au dovedit total neinteresate de programul naţional de finanţare a IMM-urilor prin care Guvernul acordă societăţilor sume de până la 125.000 lei cu dobândă subvenţionată de stat, pentru asigurarea fluxurilor de lichidităţi.
Din cele 1.150 de firme înscrise la acest moment, din judeţ sunt numai 6, motiv pentru care preşedintele filialei Ialomiţa a patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii a făcut apel la contabilii firmelor din judeţ să le comunice administratorilor această oportunitate.
Marian Costea precizează că principalul criteriu de atribuire a sumelor este “primul venit, primul servit”:
audio MARIAN COSTEA
Programul Naţional Mihail Kogălniceanu a demarat pe 9 septembrie iar pentru anul acesta se estimează circa 4.000 de beneficiari.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

  1. Neaccesarea unui astfel de credit (subventionat de stat cu pana la 70% din dobanda creditului contractat) se datoreaza nu nestiintei ci conditiilor de acordare. De exemplu, IMM-ul trebuie sa nu fie in dificultate, cu alte cuvinte sa nu fie pe pierdere, dar doua articole mai jos, chiar pe site-ul dv. se spune ca doar un procent mic de tot, cca 10%, au inregistrat profit! Deci, dintr-un foc, baza celor eligibili se micsoreaza enorm. Apoi, prezenta primei de garantare, a comisionului de risc si a celui de administrare datorate autoritatii de garantare, descurajeaza in plus pe eventualii solicitanti (atentie, aceste prime si comisioane se percep doar pentru subventia dobanzii, si datorate autoritatii de garantare, nu si pentru creditul propriu-zis, care vor fi percepute de banca, deci vor fi elemente de cheltuiala in plus!). Daca mai adaugam si ca eventualul solicitant ar trebui sa nu aiba restante la vreun credit contractat in trecut… intelegem cu usurinta de ce nu se inghesuie agentii economici la accesarea acestui program. Nu mai adaug aici si hatisul birocratic ce trebuie urmat, de fel de fel de documentatii, acte, formulare si termene la fiecare pas ce trebuie parcurs pana la obtinerea unui credit in asemenea conditii… avantajoase (?).
    Daca s-ar fi dorit ajutorarea IMM-urilor, nu era mai simplu micsorarea cotelor, procentelor de impozitare sau a contributiilor sociale? Ar fi fost muuult mai eficienta o asemenea masura si cu rezultat imediat!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.