În Ialomiţa, popasurile turistice sunt folosite ca WC-uri publice

0
Voluntarii la curăţenie care au avut sector în pădurile de la Chirana şi Sineşti au fost cei mai încercaţi participanţi din judeţ la campania Let’s do it Romania.
70 de elevi din Mihail Kogălniceanu, ajutaţi de câţiva adulţi, au încercat sâmbătă să dea un exemplu celor care ignoră regulile minimale de bun simţ când opresc în popasul de la Chirana.
Primarul Alexandru DINU spune că în educaţia cetăţenilor ar trebui să se implice mai mult reprezentanţii instituţiilor statului care au ca activitate protecţia mediului: “acest punct e vulnerabil; dupa mintea mea, as face un birou al garzii nationale de mediu aici si si-ar scoate salariile din amenzi fara sa apeleze la bugetul sarac al tarii, pentru ca niciun popor nu se educa, nici macar prin actiunea sensibila pe care o facem noi astazi, decat daca plateste pentru ceea ce greseste”.
Voluntarii din Mihail Kogălniceanu au fost împărţiţi în 10 echipe şi au patrulat pe toată raza administrativă a localităţii. În câteva ore de adunat gunoaiele de pe străzile comunei, sacii menajeri s-au umplut repede. Consilier educativ la SAM Mihail Kogălniceanu, George ROMAN, i-a însoţit pe copii, convins că puterea exemplului ajută mai mult decât teoria de la clasă.

În campania de la Mihail Kogălniceanu a pus umărul şi un cetăţean francez, rezident în localitate. Arnaud Perrein spune că îi sancţionează cu câteva claxoane pe toţi cei care aruncă gunoiei în trafic, din mers, iar pe geamul din spate al maşinii are lipit mesajul, ,,strada nu este tomberonul tău“: “conteaza, cat de putin o fi, cu asta incepem. intr-adevar, oamenii nu sunt obisnuiti sa puna la cosul de gunoi, cand mergem pe sosea vedem masini din care se arunca pe geam – asta e reflexul. Dar ce vedem la chirana, ca si tomberoanele care sunt, doua, sunt in permanenta pline, nu stiu de cand n-au mai fost golite. Cu asta trebuie sa incepem, trebuie sa-i dam posibilitatea omului care trece pe acolo sa aiba unde arunca gunoiul. Cam asta ar fi inceputul si dupa aceea sa-i certam, sa le facem ce vrem, dar momentan oamenii nu au unde sa arunce gunoiul”.
Cetăţeanul francez spune că, în România, s-ar întreţine mai uşor curăţenia dacă în zonele de popas ar fi mai multe tomberoane, iar un serviciu le-ar goli mai des.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.